Wim Maljaars: vier verhaaltjes - vervolg 4

terug naar vervolg 1: vervolg 1
terug naar vervolg 2: vervolg 2
terug naar vervolg 3: vervolg 3
terug naar vier verhaaltjes: vier verhaaltjes
terug naar de hoofdpagina (also for music links):
http://www.geocities.com/uva800196/ of
http://members.chello.nl/w.maljaars/


vervolg 4...natuurlijk eerst het begin lezen!!

22 05 07

Wel, ik heb ruim vier maanden hier niks bij geschreven, ik had de site van de clubvan100 ontdekt en ben chatverslaafd nu. De clubvan100 is een tv en een radioprogramma van de RVU, onder het motto verbeter je wereld, kun je een vraag en een aanbod plaatsen, eigenlijk van alles, varierend van klusjes in huis of tuin tot n luisterend oor of een boek helpen maken,... ik vind de sfeer daar erg goed en ik kom graag op de chat, vaak ook luister ik, werkdagen van 20.00 tot 21.00 u op radio5, er zijn ook al aardig wat opmerkingen van mij te beluisteren geweest, elke keer een ander onderwerp, ik heb voorgesteld een keer een uitzending te doen over het vooroordeel gek en gevaarlijk, dat leek de redactie een goed idee, maar niemand weet daarvoor een studiogast, zover ik weet heeft ook vrijwel niemand erover geschreven, ik weet alleen Adorno, in Stichworte en Michel Foucault in zijn geschiedenis van de waanzin,...
En dan heb ik gevierd dat ik twee jaar en acht maanden buiten de inrichting was, er waren zes gasten, het was een leuke en geanimeerde avond, er was zelfs champagne! Nu ben ik alweer bijna drie jaar buiten de inrichting, op 2 juni,...
Ook had ik slecht nieuws, en een keer heel droevig en was ik in een vreemde bui een paar weken lang, eigenlijk nu nog,... en toen was er het gesprek met mn psychiater over mn voorwaardelijke machtiging, ik was van plan te gaan protesteren en te zeggen dat ik wilde afkicken van mn ene medicijn, tot mn verbazing liep het gesprek best soepel, hij zei dat ik in overleg met hem kon stoppen en dat hij me niet wilde dwingen,...ik denk dat ik eerst een paar maanden bij wil komen van dat slechte nieuws en dan ga stoppen. Wel zal mn psychiater me kunnen dwingen medicijnen weer te gaan nemen of n opname als ik ontremd zou raken, ik denk dat ik daarmee wel kan leven, maar als ik manisch ben wil ik natuurlijk toch geen medicijn, hoewel ik beter zou moeten weten,... Ik voelde me behoorlijk serieus genomen en heb nu plotseling iets van een verantwoordelijkheidsgevoel om niet meer psychotisch te worden.
En ik heb weer veel gelezen, Maarten Biesheuvel, Jules Deelder en Freek de Jonge en ook Yvonne Kroonenberg, als ik al die stukjes van haar lees over hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan, prijs ik mezelf gelukkig dat ik vrijgezel ben, maar ja ik wil eigenlijk ook een relatie en die stukjes maken me daar niet optimistischer over! En ik wilde weer eens wat theorie doen, ook weer aan Adorno begonnen.
Ik heb weer eens cds gekocht, een van Siouxsie and the Banshees uit 1988, Peepshow, fantastische plaat, eigenlijk heel melodieus en met strings enzo, eigenlijk wel echt een gothicplaat zoals gothic hoort! En de nieuwe Alice Donut, Fuzz, ja dat blijven mn favoriete singalongsongs, op alicedonut.com vind je nu ook n lange video, met ook allerlei grapjes!
Ook heel fijn om mee te maken was het concert van Rise Against, n soort standaardpunk, maar wel met goede teksten en mooie zanglijnen, vooral een geslaagde avond omdat de hele Melkweg mee stond te schreeuwen!
En als altijd was er weer het hemelvaarttournooi in Amstelveen. Altijd heel leuk, maar nu wel helemaal fantastisch want ik werd in de eerste ronde tegen Geert Groenen, 6e dan, geloot en wel op bord 1 en dat is gefilmd, nu kun je op Youtube en Pandanet dus zien hoe ik speel! Ja ja, the rise of the star of Wim! Ik heb profcommentaar gekregen van een heel sterke koreaanse, Youngsun Yoon, 5e dan prof, en ik had het helemaal niet eens zo slecht gedaan, ik had zelfs bijna een kans de partij te winnen! Yoon heeft twee boeken geschreven, die heb ik nu, met een handtekening,...dus alweer ga ik go studeren en ga ik weer sterker worden! Deze keer was ook een goede vriend uit Hamburg er weer, we hebben goed gepraat en best veel gelachen en ook denk ik ddat hij het nu wel weer leuk zou vinden weer eens een paar daagjes op bezoek te komen of ik bij hem,...hij was wat angstig geworden, hij heeft twee keer meegemaakt dat ik opgenomen werd, maar daar lijkt hij wel een beetje overheen,...(goed nieuws dus!)

22 05 07


09 07 07

Ik had er al over geschreven, de Club van 100, en ja nu was ik op de radio, vrijdag 1 juni, het ging over reintegratie van psychiatrische patienten, in de studio was ook Frank Marijnen van Roads en er was een reporter op lokatie in restaurant Freud aan de Spaarndammerstraat, hier in Amsterdam,... de uitzending begon ermee dat de presentator, Ben Kolster, n mail van mij voorlas: ik wilde voorstellen eens een uitzending te maken over het vooroordeel gek en gevaarlijk, vaak als ik vertel dat ik psychiatrisch patient ben word ik gediscrimineerd en worden mensen bang. Ik denk dat er wel n revolutie nodig is om dit misverstand uit de wereld te helpen. Ben vroeg, een hartekreet, en zei dat we het er later nog over zouden hebben, maar dat is er niet van gekomen.
Frank vertelde over Roads, Roadshelpt.nl,dat hun motto is Durven dromen durven doen! en dat er 64 projecten van hun waren, niet alleen restaurant Freud, maar ook n hotel in Haarlem waar 53 mensen werken, een grafisch ontwerpburo en webdesign, ook traditionele vormen van dagbesteding,...en ook dat de psychiatrie meestal alleen kijkt naar de ziekte en beperkingen van de clienten en dat het veel beter zou zijn naar de wensen en talenten van hen te kijken, ik zei dat ik iemand kende die cum laude is afgestudeerd in psychologie en therapeut wilde worden, te horen kreeg van haar psychiater dat dat allemaal onzin was, dat geloofde en depressief werd en dan hebben ze dagbesteding voor haar!
Club van 100 lid Janwil belde, vertelde dat hij schizofreen was, eigenlijk meubels wil ontwerpen en dat hij niet wist of hij genoeg spankracht had voor een baan en nu drie dagen in de week in de inrichting werkte op de houtbewerking. Frank reageerde daarop met dat hij daar een beetje raar van kan worden en zelfs een beetje verdrietig, kijk dat is iemand met ideeen en talenten en dan mag hij stoelpoten draaien of...vo-gel-kast-jes tim-me-ren! In plaats van hem nu de faciliteiten te bieden om meubels te ontwerpen, dan zal je zien dat hij ook veel meer aankan!
Verder heb ik gezegd dat het bij mij neerkwam op depressief zijn en niks doen, dan wat gaan doen, daarvan bezeten raken en ook grootheidswaanzinnig dan paranoia en vanzelf psychotisch worden,...en dat ik altijd al schrijver wilde worden, maar nooit gedacht had dat ik dat zou kunnen, ik probeerde Ben ervan te overtuigen dat mijn muziek en mijn teksten wel goed zijn, maar ik denk niet dat hij dat geloofde,...(er zijn natuurlijk ook miljoenen nederlanders, die allemaal schrijver willen worden en allemaal denken dat zij zelf de beste zijn!)
Wel, al hadden we het niet meer over vooroordelen, ik denk wel dat dit programma liet zien dat psychiatrische patienten vaak best leuke en gezellige mensen zijn, ook iemand van de redactie schreef dat zij nu een beter en positiever beeld heeft van (ex-)psychiatrische patienten!

De volgende teksten hebben we ook op 1 juni opgenomen, het is Nieuw Amsterdams Team (NAT) c5,...

Soms zegt iemand tegen mij dat ik wel wat weg heb van John Lennon maar dat ik dat wel niet leuk zal vinden omdat ik punk ben, dan zeg ik niet dat ik goth ben, maar dat ik dat wel leuk vind, ja John Lennon, Imagine there aint no heaven and all the people would live in peace, ja ja ja, nog populairder dan Jezus, ja ja ja, schelden op gelovigen, ja ja ja, happy christmas, war is over, ja ja ja, neergeschoten door een freak, ja ja ja, en dan zeggen ze nog dat het irreeel is mijn angsten, oooh god, please help me!
Het was verkeerd van al die hippies, Love and Peace, ze hadden moeten zeggen, Peace and Respect! en al die drugs en al die drugs en al die seks en al die seks, ze waren eigenlijk niet goed wijs, maar die hippies hebben het bewezen, War is over when you want it! Ja ja ja, happy christmas, war is over, ja ja ja, neergeschoten door een freak, ja ja ja, en dan zeggen ze nog dat het irreeel is mijn angsten, oooh, god please help me!
Ja zoals Ozzy schreeuwt gaat al veel beter: Revolution in their minds the children start to march, against a world they have to live in, will they disappear, will they succeed or will the children of tomorrow be the children of the grave?
And you know I wear that button of The Damned, a big black button spelled D A M N E D, Damned! Yeah, were all doomed, doomed, doomed, doomed! Die button doet wonderen, vloeken in het openbaar, that button works miracles, cursing in public, ja ja ja hell is a place on earth and you will rot, ja ja ja, het einde nadert met rasse schreden, ja ja ja, het einde, het einde, het einde, het einde!

De heersende mening is de mening van de heersenden! Fuck the clichees, denk gek, denk anders, ontken alles! Dat is het begin van je bewustwording, het begin van jou als revolutionair!

En ja, zal ik weer eens de buurt op gaan voeden, ja zo noem ik hard muziek draaien met harde teksten en de balkondeuren open, zodat iedereen, de buren en wie er langs loopt, het kan horen, harde muziek met harde teksten, ja dat kun je wel overlast veroorzaken noemen, maar ik noem het de buurt opvoeden, als ze al die herrie horen dan worden ze misschien nog wel eens wijs!

En gister hebben we nog een tekst opgenomen, Nieuw Amsterdams Team (NAT) c6,...

Burgemeester Cohen,
Je hoeft geen racist te zijn om een racistische uitspraak te doen en marokaanse probleemjongeren naar internaten sturen is er zeker één! Als je zo nodig mensen naar internaten wil sturen, moet je dan ook gewwon probleemjongeren zeggen!
Maar het is het paard achter de wagen spannen, armoede en uitzichtloosheid zijn het probleem. Pak dan ook dat aan, met beter onderwijs, meer buurthuizen en sportclubs en meer banen! En al die werkgelegenheidsprojecten komt neer op beveiliging en bewaking, zorg nou toch eens voor leuke banen!
En nu wil uitzendburo Manpower anoniem solliciteren invoeren, is het geen schande dat vaak bedrijven discrimineren alleen vanwege een naam? Is dat niet het echte probleem?
Zou voorlichting niet veel beter zijn, de aandacht te vestigen op jongvolwassenen die n goede opleiding hadden en nu n leuke baan, meestal ook nog eens heel sociaal bewogen?
Ik dacht dat je beter zou weten, burgemeester Cohen!

09 06 07


06 07 07 Vandaag weer een tekst geschreven en opgenomen, Nieuw Amsterdams Team (NAT) c7,...

En wat willen ze nu weer, een videospelletje verbieden, ja Manhunt2 zou de jeugd aanzetten tot geweld.
Hoe verzinnen ze het he, sturen ze het leger naar Afghanistan, moorden ze daar voor wederopbouw en wie krijgt de schuld voor alle problemen met de jeugd, de spelletjesfabrikant!
En kijk ik word agressief van het nieuws op tv, de ene aanslag na het andere bombardement, laat mij dan op mijn computer een videospelletje spelen, ja ik word agressief van al die volwassenen, ik word agressief van al die volwassenen, die gespeelde onschuld, die grijns van Balkenende, we zijn in oorlog, ik word agressief van al die volwassenen, ze moorden in naam van vrijheid en democratie, maar ze bedoelen wereldeconomie en olie, dat maakt mij agressief!
Goed voorbeeld doet goed volgen, Balkenende, Balkenende wanneer word jij nou eens even vredelievend als de bijbel voorschrijft? Heb je naaste lief als jezelf, Balkenende, weet je wel wat dat betekent? Ja bommen voor Afghanistan, fragmentatiebommen gemaakt in Holland, winst, winst, winst!
Ja goed voorbeeld doet goed volgen, ik word agressief van al die volwassenen, ik word agressief van al die volwassenen, en dan die grijns van Balkie, godverdomme wat is die man vrolijk en het is oorlog!
En ja het is bewezen, als een staat oorlog voert, zijn de misdaadcijfers veel hoger, geweld door de overheid leidt tot geweld door burgers, dat staat al bij Piet Vroon, en dan nu, censuur voor de jeugd en bommen voor Balkie!
Maar ja, ken je dat franse boek over dat jochie dat altijd de braafste is van de klas, maar die je geen klap op zn neus kunt verkopen, omdat hij een bril draagt?
Ja Balkie als ik weer eens die grijns van je zie dan denk ik er is n oplossing voor het probleem Balkenende, er is een oplossing voor het probleem Balkenende!
De normen en waarden van JanPeter, oorlog en censuur, oorlog en censuur!
VOC!!!,...VOC!!!

06 07 07

15 07 07

Vrijdag de dertiende heb ik weer een tekst geschreven, het is Nieuw Amsterdams Team (NAT) c8 geworden:

En dan al die bijgelovigen die zeggen dat je je energie moet richten op positieve dingen en niet denken aan negatieve ervaringen, godverdomme positief denken is eigenlijk gewoon je kop in het zand steken!
En dan hebben ze het over energie en een uitlaatklep daarvoor, maar dit is geen uitlaatklep, dit is mijn leven, dit is mijn werk! Ik wil de wereld verbeteren en doe mijn best, de vraag is altijd hoe breng je de theorie in de praktijk en ik probeer wetenschap duidelijk te maken en dan kom ik overal die ongelofelijke domheid tegen vooral van politici en dan denk ik fuck! en dan schrijf ik uit woede weer een tekst, en weet je daar ben ik best trots op, dit is mijn leven, dit is mijn werk!
Dus je bekijkt het maar als je vindt dat ik me met de mooie dingen van het leven bezig moet houden! Ik probeer te zeggen wat er gezegd moet worden en dat is niet positief en ook niet negatief maar gewoon noodzakelijk. Kritiek, kritiek! Wetenschappelijke kritiek op de bestaande orde, ja ja!
En het is wetenschap dus je kunt het niet ontkennen, wat ik zeg is waar en als je het er niet mee eens bent, ben je dom, bijgelovig of rechts,en wetenschap is altijd links en dan kom jij weer met praktische bezwaren en dat komt altijd neer op geld, ja geld, geld dat jij hebt en niet wil weggeven, zelfs niet voor een betere wereld!
Ja, dat is onze missie, onze missie en weet je Siouxsie zong er ook al over (op A Kiss in the Dreamhouse), over die laatdunkende kritiek op haar werk, ja zing mee met Siouxsie: they even say that our mission is only my obsession!
En ja dan komt slapeloosheid, slapeloosheid, piekeren, piekeren en daarvoor is mijn tip n mantra, de beste mantra die ik ken, hij staat op die Zeichnungen des Patienten O.T. van de Neubauten, een gehospitaliseerd kind zegt: Misschien, misschien ook niet! Misschien, misschien ook niet!
Misschien, misschien ook niet! Misschien, misschien ook niet!

15 07 07


06 09 07

Wel, alweer een paar maanden ga ik weer naar tekenen, een leuk groepje en een inspirerende therapeute. Ik kom er misschien nog wel het meest doordat ik het zo gezellig vind, maar ik doe ook wel wat. Ik begon met zonsondergangen boven zee, strepen met veel rood en geel, van wasco en terpentine, nu maak ik met een paar lijnen n gezicht met kleurviltstiften, soms maak ik in die anderhalf uur er wel vijf die ik mooi vind, soms mislukken ze allemaal omdat ik eigenlijk wat anders aan mn hoofd heb.
In dit groepje zit ook n vrouw die kaartjes beschildert met glitter enzo, die vind ik mooi, ze zijn nu ook te koop en toen ik mn moeder erover vertelde, heeft zij er ook gekocht.

Een paar weken geleden was ik jarig, voor het groepje had ik chocoladewafeltjes, die zeer in de smaak vielen, ik had er natuurlijk nog over en toen ik naar huis liep, zag ik voor de Doehetzelfzaak tegenover de molen, zon rood karretje dat maar 40 mag en er stond bij het nummerbord XS4ALL, en ja hoor, daar was ze, Karin Spaink, he hoi! Je raadt nooit wat voor dag het is vandaag? Woensdag? Nee dinsdag, maar vandaag ben ik jarig, Gefeliciteerd! Ik heb net zulke chocoladekoekjes uitgedeeld op therapie en ik heb nog een pakje voor jou! Nee dank je, Ze zijn wel lekker hoor! Toen nam Miss K ze aan en ze moest lachen! Ze zei nog dat ze een paar daagjes weg zou gaan en dat ze haast had, dus namen we alweer afscheid,... ik vind het zo leuk dat ze moest lachen toen ik zei dat die chocoladewafeltjes wel lekker waren, dat ik er nog steeds een goed humeur door heb! O, ik moet haar nog een komplimentje maken dat zij op haar karretje op de plaats van de nummerborden stickers heeft geplakt met XS4ALL,..

Wel, en daar was zij weer, de Boekenmarkt! Ik heb bij bijna alle kraampjes iemand een pamflet gegeven met reclame voor NAT, maar ik heb de laatste tijd maar weinig hits op mn site. Eerst kwamen er drie meisjes op me af met n camera en een microfoon, en eentje vroeg of ze me wat mocht vragen? Wordt het gefilmd? Ja, Ja, leuk! Wat is jouw favoriete muziek? Ik luister meestal naar mezelf, dat vind ik wel heel mooi, maar mn favoriete band all times is wel de Einstürzende Neubauten, dat is gothic of eigenlijk doemdenkersmuziek, de zanger kan ook heel goed schreeuwen, aaaaii, er keken verschillende mensen om toen ze mij zo hoorden schreeuwen, Maar Blixa kan dat nog veel beter! Jij doet het ook wel goed hoor! Welke muziek vind je niet leuk? Klassiek, dat zei ik wel, maar dat is eigenlijk n vergissing, ik had moeten zeggen religieuze. Wat vind je ervan als mensen ruzie maken over muziek? Naja als iedereen het altijd eens was, zou maar saai zijn, stom antwoord vind ik, maar ik voegde er aan toe, wel dat van die gangwars ofzo dat vind ik niet goed, misschien had ik duidelijker moeten zijn, dat van die Eastcoast Westcoast vetes tussen allerlei rappers, wel ze bedankten voor het gesprek. Ik vind zoiets toch wel erg leuk hoor, en ook dat die meisjes dat deden, ze zagen eruit of ze nog tien centimeter moesten groeien!

Ook heb ik Arnold Spauwen weer eens gezien, ik schreef al over De jongensjongen,...He hoe gaat het met jou? hij antwoordde Goed, ja prima, ik gaf hem zon reclamepapiertje en hij zei tegen iemand van zijn uitgeverij, Ja, hij schrijft stukjes over mij op zn site! Wel, soms denk ik kom ik bel eens bij Arnold aan, maar ik weet niet goed of je dat wel leuk vindt? Nou, snachts heb je de meeste kans, dan zit ik te werken, die stilte heb ik nodig, als ik niet gestoord wil worden zet ik de bel uit. O dan kan ik dus altijd proberen! Wel, hoe gaat het? hij wees op twee van zn boeken, ik bekeek ze en zei dat ik dacht dat De jongensjongen wel zn beste boek was, Ik ben bezig aan mn vijfde boek, ja ik heb steeds weer een nieuw idee, ik denk toch wel dat dat n soort Genade is, ja Genade,...Dat is hersenaktiviteit hoor, (?), dat is gewoon hersenaktiviteit, en arnold zei tegen die man die naast hem zat, Ja, Wim is een gospeler, die benadert alles rationeel! We moesten alledrie lachen.
Overigens wil ik De jongensjongen wel iedereen aanraden, het is volgens mij wel een tekenend beeld van de jaren net voor 2000, eigenlijk een zeer sombere inhoud, maar net zo zeer lichtvoetig geschreven. Prachtboek!

Wel, verder heb ik allerlei clips bekeken op Zoutube en Myspace, de mooiste is toch wel Madonna s Bombing Sarajevo van Alice Donut, die tekst en die muziek en dan met razendsnelle animatie, Madonna en bommen en ook Bush, moet je zien! Verder zag ik Ozzy met I am just a dreamer, I dream my life away, Im just a dreamer, I dream of better days,... voor mij eigenlijk n soort Imagine maar dan van Ozzy, ook met die regel, Jesus, he doesnt really matter much to me,... ik heb verschillende fijne clips gezien van Alien Sex Fiend en ook Sisters of Mercy, vooral Marian vind ik prachtig, ik denk dat hij het tegen een dode heeft, I hear you calling Marian, across the water, across the waves, can you hear me calling Marian? En ook nog oudere bands, Wire en Siouxsie and the Banshees, die nummers kende ik al en live waren ze wel heel goed maar op de plaat nog beter, wel grappig dat ze opgetreden hebben in Rockpalast rond 1979!

Wel het ligt in de planning dat ik verschillende leuke dingen ga doen, met andere mensen, maar dat moet nog geregeld worden en ik denk dat ik er pas over ga schrijven als ze geweest zijn, tenslotte is het niet eens zeker of ze wel zullen gebeuren! Maar ik verheug me er wel op!

06 09 07


06 10 07

Vorige week was er een bijeenkomst om iemand te herdenken waar een band covers speelde en ik veel oude bekenden tegen kwam. Ook Roland Wetzels. In 1996 las ik n boekje van hem dat hij zelf had uitgegeven omdat hij er geen uitgever voor kon vinden. at vond ik toen al vreemd, want het is een heel leuk boekje dat je ook nog eens aan het denken zet. Ze zeggen dan wel dat het goede altijd boven komt drijven, ik denk niet dat dat zo is, maar alleen maar zo lijkt, immers er zijn best veel miskende talenten, daar hoor je alleen nooit over. Maar misschien gebeurt er wel iets zodat zijn boek bekend wordt?
Wel, al in 1994 werd Papegaaien op de maan geschreven, en ik heb het nu voor de tweede keer met erg veel plezier gelezen, Roland had het aan me opgestuurd. Op de achterflap staat: Onder de oude kerk slijt een eenzame bierbrouwer zijn dagen, in de heuvels buiten de stad zoekt een avonturier naar zijn verdwenen paard, en in het bad van zijn buurvrouw doet een veel te dikke dronkaard voor de zoveelste keer die dag zijn behoefte. Deze personen kennen elkaar niet of nauwelijks en hebben niets met elkaar te maken, maar als er een vliegtuig neerstort worden ze zonder het te weten deel van elkaars noodlot. Daarbij speelt verbeelding de betrokkenen dusdanig parten dat de werkelijkheid zelf hoogst twijfelachtig wordt.
En Roland had er voorin geschreven: Voor Wim, Noot van de auteur: Alle voorkomende personages berusten op louter toeval, maar ze hebben wel degelijk echt bestaan of doen dat nog steeds. Aan enige vorm van herkenning kunnen helaas geen prijzen verbonden worden!
Hij maakte een grapje denk ik, want het is een absurdistisch verhaal met veel uiterst onwaarschijnlijke toevalligheden. Oftewel het is een sterk verhaal, aan de andere kant onmogelijk is het niet,...maar ik denk dat eigenlijk alles op de fantasie van de schrijver berust. Een fantastisch verhaal dus, in beide betekenissen. En dan, eigenlijk is het de beschrijving van allerlei gruwelijkheden die de komst van een supermarkt en andere nieuwigheden in een westers dorpje in de jaren 60 begeleidden. Met andere woorden, dat heeft nogal wat gekost, die zogenaamde vooruitgang. En dat doet mij denken aan De Meester en Margerita van Bulgakov, dat juist over de komst van het Stalinisme gaat. Dat boek is pas 40 jaar later verschenen, in Frankrijk, en ik ken verschillende mensen die zeggen dat dat het beste boek is dat ze ooit hebben gelezen. Wel, ik vind Papegaaien op de maan even goed en net zo spannend! En het is grappig! Roland heeft in elke zin wel n tikje ironie gelegd! Het komt er dan ook op neer dat omdat het zo luchthartig en absurdistisch is geschreven, dat het niet meteen opvalt dat het eigenlijk een gruwelijk verhaal is. Ik denk dat iedereen die het leest tot de slotsom komt dat het wellicht beter was geweest om bij de invoering van de supermarkt sommige oude tradities beter te beschermen,... tja, ik zeg dit alles zo omslachtig omdat ik niks wil verklappen van de gebeurtenissen of de plot van dit verhaal,... ik wil iedereen aanraden Papegaaien op de maan te bestellen bij de auteur, Roland Wetzels, via taal@taalarsenaal.nl, hij stuurt het naar je op voor e 12,50, 153 paginas,...wel ik denk dus dat het literatuur is met een hoofdletter L en dat het op de literatuurlijst op middelbare scholen gaat komen en dat het een heel populair boek onder de jeugd gaat worden, alleen, wanneer is de vraag, misschien duurt het nog wel tientallen jaren, misschien ook wint de supermarktdirecteur het, die hoort natuurlijk liever niets over de negatieve kanten van de "vooruitgang"! En ja, jij kunt dus maken dat die directeur het verliest, ja je moet het echt lezen!

06 10 07


11 10 07

Roland Wetzels schreef:

voor het gastenboek:

Ha Wim

Wat een aardige interpretatie van mijn boek! Grappig dat je de supermarkt min of meer als root of all evil opvoert, zo had ik dat volgens mij niet gezien. Maar onderhuids stop je er altijd veel meer in dan je bewust bent, en in die tijd had ik inderdaad een grote afschuw van en angst voor supermarkten - vooral omdat er in het hele centrum van Amsterdam alleen maar van die foute AH´s te vinden waren. Wat de personages betreft: die hebben wel degelijk bijna allemaal bestaan en bestaan nu veelal nog. Ik kan geen mensen verzinnen als ik schrijf, zelfs namen bedenken is heel erg moeilijk - daarom komen er ook twee Peters in het boek voor. Die moesten gewoon allebei zo heten! Bondine en Lana zijn namen van meisjes die voor mij in het huis gewoond hadden waar ik woonde toen ik het boek schreef, en toen ik er al drie jaar woonde kwam er nog steeds post voor die trutten binnen omdat ze in elk blad of magazine dat ze tegenkwamen alle advertenties invulden om informatie opgestuurd te krijgen. Tuig van de richel, Lana was zelfs een jonkvrouw, jawel! En op een gegeven moment doemt er in je script een type op waarvan je denkt: dat is Lana! En zo is het met alle personages gegaan, haha. (Roland had in een opwelling mij de geheimen van zn boek prijsgegeven, maar wil dat toch liever niet hier verklappen). Daar hadden de meeste uitgevers de grootste moeite mee: waar en wanneer speelt het? Ook heb ik expres geen plaatsnamen genoemd en heb ik de namen van de personages zo gekozen dat ze overal vandaan kunnen komen: Peter, Abraham, Natasja, Emile - het zijn allemaal ´universele´ namen die over de hele wereld voorkomen. Maar vooruit ik zal je verklappen waar het zich afspeelt: in ..., een prachtig mysterieus landschap zuidelijk van ..., waar je struikelt over de schapen... De kleinburgerlijkheid van de dorpjes en stadjes is spreekwoordelijk, en het bier is er niet te zuipen!

Tot gauw maar weer,

Roland

11 10 07

06 11 07

Ik had wel gedacht dat je binnenkort eens langs zou komen zei Arnold Spauwen toen ik bij hem voor de deur stond, snachts natuurlijk. Wel, we hebben twee uur gepraat, of beter gezegd Arnold ratelde aan een stuk door, twee uur lang, maar verontschuldigde zich wel drie keer dat hij het niet steeds over zichzelf wilde hebben en dat ik wat moest vertellen. Wel, de volgende avond stond hij voor mijn deur omdat hij nog wat wilde zeggen, nog eens vier uur hebben we gepraat, of heb ik eigenlijk weer een monoloog geluisterd. Het heeft me in een ietwat vreemde stemming gebracht, overigens luister ik heel graag naar Arnold hoor,... Wel, zoals je al hebt kunnen lezen in het stukje over De jongensjongen, is Arnold in bijna alles volkomen tegengesteld als ik, maar hoe vreemd ook, over politiek zijn we het altijd eens, hoewel ik vind dat zijn standpunten beter passen bij GroenLinks dan bij het CDA, waar hij lid van is. op bijeenkomsten van het CDA wil hij allerlei taboes doorbreken en zo is hij zelfs voor afschaffing van het bijzonder onderwijs, al het onderwijs moest openbaar zijn, geloven doe je maar thuis, scheiding van kerk en staat!
Een ander punt van overeenkomst is denk ik wel dat Arnold net zo bezeten is van zijn werk als ik of misschien nog wel meer, en het lijkt wel of we allebei af en toe dezelfde problemen daardoor hebben. In elk geval vond ik het erg fijn zo veel van hem te horen en toen hij nog eens zei dat ik ook wat had moeten vertellen en of hij niet te veel aan het woord was geweest, antwoordde ik, helemaal niet en ik heb toch ook dingen gevraagd?
Ondertussen heb ik nu zn vier boeken gelezen, ik wist wel dat De jongensjongen zn beste boek is, maar ik heb die andere drie verslonden, op een of andere manier is zijn stijl van vertellen verslavend! Wel, elk boek wil een verhaal vertellen en ook staat er veel wereldnieuws tussen, zodat mn geheugen een beetje opgefrist werd.
Arnold maakte me nog een groot kompliment, ik praat met niemand over deze dingen, wel het lijkt erop of hij zowizo weinig kontakt met anderen heeft, maar hij zei dat hij niet eenzaam was, omdat hij altijd bezig is met lezen of schrijven en dat het hem nu toch alweer tien jaar gelukt was in zn eentje. En hij is natuurlijk razend trots op zn boeken! En terecht!

En dan was ik bij Siouxsie. Ze opende met They Follow You en speelde 9 songs van Mantaray, alleen Heaven and Alchemy niet, ook Spellbound, Nighshift en Arabian Knights en nog een nummer van de Juju uit 1981, ook Hong Kong Garden en Israel en als eerste toegift de Doors cover Hello I Love You en als laatste een nummer dat ik niet kende. Het was erg goed, behalve Siouxsie waren er nog vijf muzikanten, doordat de bas en de gitaar harder stonden dan op de Mantaray klonk het geheel misschien nog wel meer als de Juju, behoorlijk heavy dus. Ongeveer de helft van de teksten zong ik mee, maar niet luid. Ik neem me vaak voor haar teksten eens beter te bestuderen, soms doe ik dat ook. Siouxsie was gekleed in een goudglanzende catsuit en ik wist niet dat ze zo goed kan dansen. Heel lenig. Ik hoorde van drie vrienden dat ook zij het heel goed vonden, ik denk eigenlijk dat niemand ontevreden naar huis ging.

Tja, en dan had ik weer eens een tekst geschreven, afgelopen vrijdag hebben we weer opgenomen, de gitarist is terug en dat kun je horen! Het is Nieuw Amsterdams Team (NAT) c9 geworden,...

En ja, prins Claus was er mee begonnen zich een wereldburger te noemen en nu noemt elk zinnig mens zichzelf een wereldburger maar waarom hoor je nooit meer over het eerste recht van elke wereldburger, ieder mens heeft het recht te gaan en staan waar hij wil!
Ieder mens heeft het recht te gaan en te staan waar hij wil! En kijk naar het asylbeleid, dat kan toch niet, dat is tegen de rechten van alle wereldburgers! En kijk het is toch zo voordat je het land waar je geboren bent verlaat moeten er heel wat redenen zijn, voor iedereen geldt dat de zonsopgang en de zonsondergang voor hem het mooist is in zijn moederland en dan je verlaat je familie en vrienden en dat allemaal voor Nederland! Ja ik vind dat als een vluchteling of wie dan ook zegt dat ie het liefst in Holland wil wonen, hij vanaf dat moment een Nederlander is! En dan komen er misschien wel miljoenen mensen bij, maar wat is daar nou eigenlijk op tegen? In New York of Londen wonen nog veel meer mensen per vierkante kilometer, en waarom bouwen we niet gewoon n stad waar al die mensen die uit een dictatuur vluchten terecht kunnen? Als dat lukt dan valt die dictatuur vanzelf, dat is pas ontwikkelingssamenwerking!
Stel je voor er is een dictatuur en iedereen loopt weg!
Stel je voor er is een dictatuur en iedereen loopt weg!

06 11 07

17 11 07

Ik had weer een tekst geschreven, gisteren opgenomen, het is Nieuw Amsterdams Team (NAT) d1 Niet waar cliché geworden,...alleen het eerste stukje van 4 minuten heeft tekst, daarna zijn het instrumentaaltjes, tja ik denk dat de gitaarsolos de mooiste zijn die ik ken!

Niet waar cliché
En dan, laatst las ik n verhaal over twee jeugdvriendinnen die elkaar weer tegenkwamen toen ze veertig waren, en de ene is verslaafd aan de alkohol en heeft het steeds maar weer over haar vroegste jeugd in een jappenkamp en dat ze zelfmoord gaat plegen, en dan zeggen ze dat zij die het erover hebben het toch niet doen, maar dat klopt niet, ook deze vrouw pleegt zelfmoord, en dan als je goed over het verhaal nadenkt, ze heeft geen vrienden meer als ze zelfmoord pleegt, dat denkt ze tenminste, en ze had ook al bijna al haar vrienden weggejaagd door het steeds maar weer te hebben over haar trauma´s en te zeggen dat ze zelfmoord zou gaan plegen, maar ja zij kon natuurlijk niet anders en misschien kun je wel denken dat ze zichzelf die afgrond induwde, steeds eenzamer werd doordat ze iedereen wegjoeg, maar ja als niet iedereen zou denken dat ze het toch niet zou doen, waren ze misschien wel bij haar gebleven, dus het klopt niet dat cliché dat als je het erover hebt het toch niet doet, het is niet waar dat als je spreekt over zelfmoord plegen dat je het dus niet doet, maar ja je moet natuurlijk wel echte vrienden hebben als je je twijfels over alles uitspreekt, want anders zijn ze toch niet meer geinteresseerd en lopen ze weg, en ja, geen vrienden hebben is de beste reden voor zelfmoord. Dus kijk verder dan het oppervlak, laat oppervlakkige mensen maar fladderen, en ga op zoek naar echte vrienden! Met echte vrienden kun je wel over alles praten, en soms kun je niet anders dan erover praten, dan zijn je problemen zo groot!

17 11 07


30 11 07

Vanochtend ben ik om half zeven opgestaan, heb vier kopjes koffie gedronken en bij de thee de volgende tekst geschreven, ik had dat misschien al eerder kunnen doen, het verhaal spookte al een tijdje door mn hoofd,...met een beetje mazzel nemen we het vanmiddag op en staat het vanavond op de site! Ben benieuwd!

Tsja, deze tekst gaat over iemand die echt bestaat, ik wil niet zeggen wie hij is, maar misschien herken jij hem wel, in dat geval zeg ik voor jou niks nieuws en had jij deze woorden ook zelf kunnen zeggen, als je zegt hoe hij heet, heb jij dat dus gedaan!
Wel, ik kwam hem tegen op de gesloten en we zeiden gewoon wat gewone dingen over roken of koffie ofzo, ik heb een maand ofzo samen met hem op de gesloten afdeling gezeten en later is hij wel eens bij mij thuis geweest en ik bij hem en zijn verhaal was dat ze dachten dat hij gevaarlijk was omdat hij militairen in de trein ging staan drillen, maar hij wilde gewoon die broekies alleen maar wat leren, hij was zelf beroepsmilitair geweest en wat bleek, hij had meegemaakt dat zn beste kameraad n granaat op zn helm had gekregen, de enige dode aan nederlandse kant, en dat had hem natuurlijk heel erg geraakt, de psychiater had gezegd dat dat n endogene psychose was en dat alles dus vanuit hem zelf kwam, hij is daarover gaan klagen bij de patientenvertrouwenspersoon en nadat hij drie psychiaters had proberen te overtuigen dat hij een trauma had en dat het dus een exogene psychose was, had hij gelijk gekregen, natuurlijk na allerlei vernederende opmerkingen van al die psychiaters, maar toch, hij beschouwde dat als zn grootste overwinning, dat het niet aan hem lag, maar dus eigenlijk aan de oorlog waar hij een blauwhelm was.
Wel, hij had een rechterlijke machtiging, ze dachten blijkbaar nog steeds dat hij gevaarlijk was, maar ja ze konden hem helemaal niks bieden, hij deed helemaal geen therapie en zat altijd maar op zn kamertje, shag te roken, Queen te luisteren en uit het raam te kijken naar de mensen die voorbij liepen. Dat is toch schande??!
Wel, ik heb natuurlijk ook veel over mezelf verteld en ook dat ik bang was voor n burgeroorlog, hier in Nederland en dat ik dan wel de eerste dode zou zijn en hij zei dan neem ik jou mee naar Mexico, als hier burgeroorlog komt dan neem ik jou mee naar Mexico!
Wel, ik had hem al een jaar of zeven niet meer gezien, toen ik hem zag zitten op n bankje in n plantsoen, hij heeft nog heel wat andere inrichtingen gezien, maar nu is hij rustiger geworden, hij schrijft gedichten, hij weet nog niet of hij ze wil publiceren, wellicht alleen een selektie, hij zei toch niemand begrijpt die gedichten over oorlog en ik zei dat de meeste mensen daar misschien wel niks in zien maar dat lotgenoten het wel eens prachtig zouden kunnen vinden, in elk geval zou ik die gedichten ook wel eens willen lezen!

30 11 07

05 01 08

Wel, zonet heb ik weer een tekst geschreven, ik ben van plan hem op te nemen komende vrijdag, dan wordt dat Nieuw Amsterdams Team (NAT) d3,...

En dan, kun jij me uitleggen waarom al die mensen op zoek zijn naar rust en dan hun gedachten uit willen zetten?
Ik begrijp daar niks van, ik hou helemaal niet van rust en ik denk dat het leukste in het leven aktie is en dan ben ik blij dat ik kan denken en ik heb ooit besloten het leuk te vinden wat ik denk, dus ik denk altijd, denken, denken, ja, denken!
Waarom raken al die mensen hun eigen gedachten beu en gaan ze dan een boswandeling maken of mediteren of yoga ofzo doen, ik hou helemaal niet van rust, ik zeg altijd rusten doe ik nog wel in mn graf als iemand zegt dat ik het rustig aan moet doen, rusten doe ik nog wel in mn graf!
Ja en mn gedachten beinvloeden doe ik natuurlijk wel, ik blow en ik drink dus misschien zijn daarom mn gedachten wel zo leuk of ben ik echt zo origineel, ik denk steeds wat anders, wel vaak over hetzelfde thema, maar toch steeds weer iets anders, steeds weer iets anders, steeds weer iets anders!
Ooit schreef Karin Spaink me over Hirnlego van de Einstürzende Neubauten, ja dat zouden veel mensen wel willen, een knopje waarmee je je gedachten uit kunt schakelen, en dan, ik denk dat het dan niet aan je gedachten ligt, maar aan het onderwerp waar je aan denkt, want natuurlijk is het leven verschrikkelijk en er gebeuren veel vreselijke dingen, in de grote wereld en ook in de wereld om je heen en ja als een tragedie je niet los laat en je je verdriet beu raakt, kun je natuurlijk denken dat het mooi zou zijn om je gedachten uit te schakelen, ja misschien ben ik wel vreemd maar in dat geval ga ik n grapje maken, meestal erg zwart, erg cynisch of ik pak n extra borrel en ga gewoon naar bed, slapen, maar ja veel beter zou zijn als ik iemand opzocht en erover ga praten, dan hoor je eigenlijk altijd wel wat nieuws, ja gedachten zijn vast bedoeld om te gaan praten!

05 01 08


10 01 08

Tja, in Oor´s popencyclopedie uit 1990, die ik geleend heb, ik hou eigenlijk helemaal niet van Oor, kun je lezen: "Alien Sex Fiend, Occulte horror-punk uit Londen met fanatieke aanhang en muzikale nadruk op bezwerende discoritmes. Vervalt van lieverlee in het eindeloos voortborduren op bestaand werk. Live-griezelshows zijn van een welhaast lachwekkend amateurisme. Vergane glorie" Wel, ze weten niet waar ze het over hebben, voor mij gaat het om de teksten en die zijn helemaal niet occult, het zijn juist existentiele marsliederen, D-d-d-d-d-d dead and buried,... look in a dustbin for something to eat, when you find some bread, you think its a treat, now I´m feeling zombified,... volgens mij is de zanger een psychiatrische patient en hij zegt zelf dat Alien Sex Fiend kept me away from the psychiatrist,... en ja het zijn discoritmes, maar dat komt omdat ze zonder drummer spelen en zijn gaan programmeren, en de gitaren zijn fijn, heerlijk headbangen!
Wel, dit is natuurlijk voldoende reden om niet nog meer te lezen van dat stelletje idioten van Oor, maar toch: "Fields of the Nephilim Londense vleermuizen in wild west-vermomming. Bezitten een bewonderenswaardige cultaanhang en hebben de merkwaardige gewoonte om zich vóór optredens - ten behoeve van een stoffig ´image´ - te bestrooien met meel. Dawnrazor (´87) laat een opgevoerde versie van The Sisters of Mercy horen. The Nephilim (´88) bevat voornamelijk desolate sfeergordijnen waardoorheen zanger Carl McCoy zijn ongeevenaarde grafstem manoeuvreert. Songmateriaal over het algemeen zwak." Tja, zwak, het zijn langgerekte stukken, met weinig afwisseling, maar dat maakt het zo tranceachtig, en tja die gitaren hoor je nergens zo mooi, zo gierend! Wel, ik heb er over nagedacht waarom ik deze muziek zo verslavend vind, ik denk omdat ik voel dat ik dit op mn begrafenis wil laten horen, dat het bij mij het gevoel oproept dat ik er ooit niet meer zal zijn en de hele wereld gewoon nog precies hetzelfde doordrait (dat is naar Black Sabbath, Wheels of Confusion: The world will still be turning when you´re gone).

Tja, ik luister de laatste tijd veel naar de radio, Kinkfm en ik heb het gevoel dat ik van alle muziek die daar gespeeld wordt, ik de teksten tegen vind vallen, zelfs meestal zwakzinnig vind,...ook jazz op radio6 en laatst zei ik tegen de zangeres die in mijn favoriete coffeeshop werkt, ik luister de laatste tijd vaak naar radio6, jazz, en als ik dan al eens een trompet of saxsolo mooi vind denk ik vaak dat ik toch liever naar onze gitarist luister, ze antwoordde, Dat is mooi! Dat is pas trouw aan de band!

Wel, verder heb ik weer met mn neus in de boeken gezeten. Weer eens Maxim Gorki gelezen, ik begrijp niet zo goed waarom juist hij mn favoriete verteller is, het gaat wel altijd over gewone, arme mensen, en hij maakt mooie beschrijvingen van de omgeving en ook van personen, maar er zijn veel schrijvers van wie je dat kunt zeggen denk ik en ja Gorki is toch wel mn favoriete verteller!
In de tweedehands boekwinkel kwam ik Koude Kermis van Monika Sauwer tegen, van haar had ik nog nooit gehoord, maar ze kreeg toen, rond 1981, goede kritieken, Monika spreekt de taal van de ontgoocheling en wie dit niet mooi vindt, verdient niet beter! Ze is uit dezelfde tijd als de flowerpowergeneratie, maar volgens mij was ze toen ook al een buitenstaanster,... Het zijn verhalen, soms komisch, altijd ontroerend, maar ja wel van de ontgoocheling, wat zo mooi begint, eindigt zo droevig. Wel, het laatste verhaal is het spannendst, ook mn moeder die het zowizo n mooi boek vond, vond dat spannend, hoewel ik dat verhaal al eens aan haar verteld had. Ik wilde natuurlijk meer van haar lezen en heb ook Huis en hemel gelezen, een roman over een meisje eneen oudere man, een huisarts, waarmee ze allerlei gespreken voert, ik vind dat Monika origineel schrijft en toch herken ik er wel veel van, uit mijn jeugd,... wel het sterke punt van deze roman is volgens mij dat zij de wereld van een kind zo gevoelig beschrijft,...je weet hoe het afloopt en toch geeft dit boek het gevoel dat het leven mooi kan zijn, als je kind bent en er is iemand die alles uitlegt.
Ik ben ook weer verder gegaan in Adorno, helaas heb ik het stukje Lunatic fringe over het vooroordeel gek en gevaarlijk niet gevonden, ik vraag me nu af waar ik dat dan wel heb gelezen, misschien in Masse und Macht van Elias Canetti, dat heb ik uitgeleend,.. Wel ik heb in stichworte het beroemde essay van Adorno gelezen, Erziehung nach Auschwitz, het gaat erom dat nooit weer te laten gebeuren en hij heeft nagedacht over wat er eigenlijk allemaal zou moeten veranderen in de maatschappij en ook stelt hij voor allerlei oorlogsmisdadigers psychologisch te onderzoeken om te weten te komen hoe ze zo zijn geworden,...ik denk dat ik hier nog wel op terug kom.

Wel, en dan is er nu 36 dagen de clip op youtube, ik ben er razendtrots op en eigenlijk wel n beetje tot mn verbazing krijg ik uitsluitend lovende reakties! De teller staat nu op 292, wel ik zou graag zien dat iedereen het prachtig vindt, schrijf jij me wat je ervan vindt en waar het je aan doet denken?

10 01 08


19 01 08

Ik heb weer een tekst geschreven, het was eigenlijk voordien ook al mn mening, maar ik ben het laatst ook tegengekomen bij Adorno, dat hielp wel bij het onder woorden brengen,...ik wil het komende vrijdag opnemen en op mn site hier dus erbij te zetten, dat wordt dan Nieuw Amsterdams Team (NAT) d4,...

En dan zeggen ze dat alle ideologieen hebben afgedaan en komen ze met voorbeelden hoe alles misliep bijvoorbeeld met Stalin en daar ben ik het helemaal niet mee eens! Wel, altijd is het dat macht corrumpeert en dat is het probleem, maar verder is het ook zo dat je moet leven naar je idealen en dat je goed moet denken over voor welke idealen je je in gaat zetten, en ja dan kom je altijd uit op een betere wereld! Ja, een betere wereld en dan kom je vanzelf bij het communisme, iedereen gelijke kansen, zoveel mogelijk mogelijkheden, eigenlijk n staat waar de staat eigenaar is van alle produktiemiddelen en de regering een volksvertegenwoordiging is, precies zo als Marx schreef.
Dus je kunt niet zeggen dat alle ideologieen hebben afgedaan, je moet altijd zoeken naar het paradijs op aarde, en dan ben je marxist, ja dan ben je marxist, zo is dat!

19 01 08


27 01 08

En alweer schreef ik een tekst, natuurlijk weer voor Nieuw Amsterdams Team (NAT),...
O ja, en dan wilde ik wat vertellen over Henri Rollins, ken je die? De zanger van Black Flag die nu zn eigen band heeft, de Henri Rollins Band en ook onemanshows doet, wel een jaar of tien geleden zat hij in een crisis en hij dacht ik zoek een psychiater, wel dat doen Amerikanen wel vaker, maar hij vond Thomas S. Szasz en dat vind ik grappig, ik heb een paar boeken van hem gelezen, waaronder The myth of mental illness, een heel goed boek dat eigenlijk de voorbode was voor de antipsychiatrie, dat vroeger verplicht was voor studenten psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en omdat Szasz zo tekeer ging tegen psychiatrie werd hij door de amerikaanse bond van psychiaters uit hun vereniging gezet, en Henri Rollins had hem zo maar toevallig gevonden en zei he seems to be quite famous en hij had over zichzelf verteld, wat hij deed en met wat voor problemen hij zat en weet je na die eerste sessie zei Thomas S. Szasz tegen Henri Rollins, je moet doorgaan met wat je doet en je hoeft niet terug te komen, ja je kan het, je moet doorgaan met wat je doet!
Ja dat is pas goed advies he, ja er bestaan ook goede psychiaters, psychiaters die af en toe wat zinnigs zeggen!
En dat doet me denken aan mijn tweede herkeuring, ik heb gewoon n bijstandsuitkering en ik vertel altijd gewoon dat ik schrijver ben en muziek maak en ook dat ik vaak opgenomen ben geweest, en dan keurt de arts me gewoon af omdat ik dan geen sollicitatieplicht heb en geen reintegratietoestanden, en die derde keer dat ik gekeurd werd, zei de arts, nadat ik verteld had over mijn brief over Bolkestein in het Parool, ja ga zo door en ik hoop ooit ook eens iets van je te lezen! Dat was de allereerste keer dat iemand dat tegen me zei,...

27 01 08


07 03 08

Gister heb ik weer een tekst geschreven, zometeen wil ik het opnemen, Nieuw Amsterdams Team (NAT) d5:

En dan zeg je dat je depressief bent en je bent ook jarenlang depressief geweest, maar ja eigenlijk ben je kwaad en heb je n reden om kwaad te zijn, maar je kon er niks aan doen en omdat je er niks aan kon doen werd je depressief!
En ja dan komt de psychiater en die heeft antidepressiva en dat zijn pillen die verdoven omdat ze impotent maken en die moet je dan natuurlijk niet gaan slikken!
Maar wat dan wel? Ja je moet kijken naar wat je depressief maakte en waarom je zo kwaad bent en dan kom je vanzelf uit in de politiek, ja je wil een kleine revolutie eigenlijk wel, een revolutie in dat machodenken van al die mannen, aan graaien, graaien, graaien en nog eens graaien, en al die ongelofelijke domheid, de samenleving zoals we die nu kennen, die westerse markteconomie is schadelijk voor al het menselijke van mensen!
En ja, ik ben een schrijver en ik wil dat ook jij gaat schrijven! Schrijf over jezelf en wat jou depressief maakte, automatisch wordt het dan n aanklacht, een aanklacht tegen n misstand en ja dan wordt jouw boek n stukje voorlichting! Ja, je doorbreekt het zwijgen over een of ander taboe, ja grensverleggend!

07 03 08


10 04 08

Op uitzendinggemist.nl zag ik de doumentaire met Detlef Petry in Vijverdal, Maastricht, NCRV Dokument NL2 van 31 maart. Petry is psychiater en wel op een verblijfsafdeling voor chronische patienten. Het leukste merk je meteen, het is echt een gezellige boel op die afdeling en ook psychiater Detlef werd vrolijk aangesproken. Soms zie je ernstige beelden van verwarde patienten en Detlef op n praktische manier vragen stellen en even handjes vasthouden. Eigenlijk zo zou je denken is het helemaal niet leuk als n grapjas je toeschreeuwt, hé kijk, zijn vader was n nazi, maar Petry bleef er laconiek onder. Er was ook n fragment van hem in gesprek met zn vader, die altijd over zn verleden als SSer had gezwegen, hij was toen 19 en nu was de toekomst. Wat zon 30 jaar vrijwel onbekend was gebleven werd ook getoond, een psychiatrische inrichting rond 1940 waarheen psychiatrische patienten werden vervoerd, voorgesteld als een leuk uitje en in n gaskamer terechtkwamen, 20.000 doden, 20 tot 30 in n ruimte van ong 4 bij 4,... Petry zei dat zoiets onvoorstelbaar is, dat juist dat de mensen zijn die een beetje liefde en verzorging nodig hadden,..twee keer noemde hij het Wiedergutmachung, zijn besluit zich in Nederland te vestigen en zich in te zetten voor chronische schizofrenen. Hij heeft niet alleen een boek geschreven over Revitalisatie, iets heel anders dan Rehabilitatie,... ook heeft hij het voor elkaar gekregen dat zon groot hoog lelijk gebouw met eindeloze witte gangen werd gesloopt en de bewoners in kleine appartementjes in kleine groepjes mochten wonen, een patiente noemde het Zomerhuisjes.
Misschien het mooiste was wel, dat Detlef het vertrouwen van zijn patienten had gewonnen, ongetwijfeld door ook openlijk over zichzelf te vertellen,...hij moedigde ook iedereen aan over zn levensgeschiedenis na te denken en daarom maakte hij ook uitstapjes samen met zijn patienten, op de site van de NCRV had iemand iets geschreven van Toe maar, een psychiater die voor 150 per uur uitstapjes gaat maken, en dat is misschien wel de eerste gedachte van n economisch ingesteld individu, maar de rekening valt natuurlijk heel anders uit als hij misschien een keer door zijn bemoeiingen iemand weer zelfstandig kan laten wonen, in plaats van in de inrichting, stel dat dat slechts een keer lukt, voor zeg vijf jaar, dat spaart wel 500.000,... en dat is dan geld, terwijl wat is nou geld als je ziet hoeveel goeds het doet? En veel goeds doet dokter Petry zeker, in de tijd dat hij er werkte was er geen een zelfmoord geweest! n Emailvriendin van me zei het simpel, goede documentaire, Petry is gewoon n lief mens!

En tsja, dan was ik weer eens op de site van Peter Lehmann Antipsychiatrieverlag, de link staat op home. Ik heb twee boeken besteld en afgelopen zaterdag waren ze er, vanuit Berlijn naar Amsterdam in 7 dagen vind ik wel langzaam. Het zijn twee dikke boeken, het eerste heb ik in twee dagen gelezen, Psychopharmaka absetzen, Erfolgreiches Absetzen von Neuroleptika, Antidepressiva, Phasenprophylaktika, Ritalin und Tranquilizern, 350 paginas en ook n register, ook in het Engels verschenen als Coming off psychiatric drugs. Het is geen onderzoeksverslag, Peter heeft verslagen gebundeld na een oproep voor succesverhalen. Er staan dus ook alleen succesverhalen in. Ik wil even zeggen dat sommigen die wel nu blij zijn dat ze afgekickt zijn, eigenlijk niet iedereen dat durven aan te raden, omdat ze heel zware crisissen daardoor kregen. Wel, de afkickverschijnselen lijken op dezelfde als van je psychose of depressie, maar meer wil ik er niet over zeggen, aan de ene kant, als ik n tip geef die niet goed uitpakt, word ik misschien wel als schuldig of medeschuldig daaraan bevonden, aan de andere kant het is precies zoals Peter Lehmann schrijft in het nawoord: Vorsicht vor Besserwissern! Oftewel, denk zelf na, wees kritisch en vorm je eigen mening! el, mijn mening is dat dit boek inspirerende voorbeelden geeft van mensen die een crisis opvatten als teken dat hun leven moest veranderen,...en ik denk dat ook vooral mensen die in de psychiatrie werken dit boek moeten lezen!
Het andere is Statt Psychiatrie 2, een boek over alternatieven voor de psychiatrie, 430 paginas en een register, in het Engels als Alternatives beyond psychiatry, ik heb het nog niet uit, ik lees nu een stuk van Wilma Boevink van het Trimbos Instituut over een experiment van de Universiteit van Utrecht met mensen die in Beschermd Wonen zitten, om hun levensgeschiedenissen te schrijven en die te bespreken met andere patienten onder leiding van een therapeut. De patienten die eraan meedoen schijnen er duidelijk op vooruit te gaan, voornamelijk doordat ze zien dat ze n verhaal hebben en niet een ziekte zijn, oftewel niet een probleem te zijn, maar een mens met problemen. Dat is blijkbaar n belangrijk psychologisch verschil! Wel, het lijkt erop alsof het alleen voor sommige patienten is weggelegd en dat je met sommige andere beter n stukje kunt gaan joggen ofzo. Ik ben erg benieuwd wat er nog meer in dit boek staat,...

Wel en dan had ik gehoord dat er een tentoonstelling was Psychiatrie, een dodelijke industrie, en wat blijkt? Dat is een Scientologyproject of eigenlijk documentaire. Met veel nadruk op de holocaust en moderne zelfmoordcijfers wordt een uiterst zwart beeld geschetst van "de" psychiatrie, begrijp ik,... ik heb hem natuurlijk niet gezien, ik wil niks te maken hebben met Scientology en ik zou niks vertrouwen van allerlei door hen naar voren gebrachte feiten! Het is hun natuurlijk begonnen om zieltjes te winnen en wat ik begrijp is dat Scientology je niet alleen 40.000 euro kost, maar waar je principieel alles wat van jou is laat afbreken, je persoonlijkheid wordt vernietigd door coaches waar je alle vertrouwen in moet hebben, maar die je uitsluitend de huid volschelden en je op allerlei andere manieren vernederen, in het bijzijn van je groepsgenoten, slachtoffers van diezelfde machtsmisbruikers, en alles van jou komt in het teken van Scientology te staan, en als je uiteindelijk al hun brainwashingprogrammas hebt gevolgd, denk je dat er tienduizend jaar geleden ruimtewezens naar de aarde kwamen, de boel opbliezen met een atoombom, de radioaktieve deeltjes uitgroeiden tot geesten die weer veranderden in mensen,...tja de bedenker van deze fantastische theorie is een zekere Ron L Hubbard, n geflipte sciencefictionschrijver. Misschien moeten we Scientology dan ook maar Sciencefictionology noemen!
Wel, ik las ergens dat als ik beweer 1 plus 1 is 2 en ook Scientology beweert 1 plus 1 is 2, dat dat nog niet betekent dat ik van Scientology ben!
Ook las ik dat er het Nederlands Commitee voor de Rechten van de Mens bestaat, dat zich richt op misstanden in "de" psychiatrie. En wat blijkt? Dat is een samenwerkingsverband tussen Thomas S Szasz en Scientology. Ik heb er over nagedacht wat nou die kritische geest en atheist Szasz met scientology te maken wil hebben, maar misschien moet je het andersom zien, dat Szasz blij was dat ook anderen met hem mee wilden doen in zijn strijd tegen de misstanden en waanideeen binnen de psychiatrie. Hij schijnt gezegd te hebben dat hij zowel n samenwerkingsverband met sociologen als een met Scientology heeft en dat dat voor hem vergelijkbaar is. Ik word er echter niet vrolijk van, integendeel. Ik haat Scientology behoorlijk en ik wens dat er een methode voor gevonden wordt om die sekte net als alle andere sektes leeg te laten lopen,...Karin Spaink schreef, doodzonde dat die Szasz zich daarmee ingelaten heeft,... en ja, Scientology heeft de antipsychiatrie gekannibaliseerd. Dat vind ik er wel een mooi woord voor, scherp en duidelijk!
Wel, ik kon hier natuurlijk niet goed omheen, hoewel ik dit liever voor mezelf had gehouden, Scientology houdt er verschillende tactieken op na om het leven van tegenstanders zuur te maken, en niet alleen legale,...maar ja, ik had een paar maanden geleden n tekst over Szasz geschreven, en ook daar heb ik over nagedacht, en ik blijf het een goede tekst vinden en de pointe, dat hij tegen Henri Rollins zei, Ga zo door en je hoeft niet terug te komen! zou natuurlijk nooit gezegd worden door iemand van Scientology, nee zij smeren jou juist een cursus aan! (Na je eerst uitgebreid te beschrijven wat voor hopeloos geval je wel niet bent en hoezeer je dringend hulp nodig hebt.)

Wel, en dan was ik weer eens dronken, als ik bij n concert ben, drink ik meestal wodka. En ik was weer eens bij een concert, en wel een heel mooi concert, een tape met drums en bassynthesizer, de razende Toby Dammit op drums en op sax en zang Jessie Evans. Het was fantastisch, het is niet zo down meer als vroeger bij The Vanishing en enorm veel drums, ik zou zeggen zoals The Creatures, het sideproject van Siouxsie, rond 1985. Heerlijke ritmes, opzwepend en tranceachtig en dan die stem en sax van Jessie! Ik heb een CDR gekocht en daar staat één tekst, een ouderwetse protestsong tegen oorlog,... ik ben est benieuwd waar ze allemaal over zong, na afloop stond ze zelf de fanware te verkopen, ik vroeg haar Can you manage doing what you do when so few people come to see you, er waren maar ongeveer 30 mensen, ze antwoordde, Yesterday I stood in front of 2.000 people. Yes, thank you!

Het grappigste van die avond was nog wel, toen ik om kwart over twee op de Weteringschans liep ter hoogte van het Rijksmuseum. Er kwam een oudere jongere me tegemoet en hij vroeg Mag ik wat vragen? Hij had lang haar en ik dacht vast n hippie, maar toen hij dat vroeg dacht ik vast weer een of andere bedelaar. Niettemin, als ze een shaggie willen, kunnen ze krijgen, dus ik zei Ja? en hij zei, Kijk eens hier nou zo op dit plein, is dat niet mooi, die mooie gebouwen? Ik antwoordde, Ja,...ja zeker! En hij Dat wou ik even zeggen! ik gaf hem natuurlijk n pamflet voor NAT en hij zei dat hij zou gaan kijken op mn site. Wel, ik vind het toch best heel grappig, dat er iemand vrolijk over straat stapt, midden in de nacht, n vrijwel lege straat, en dan gewoon n willekeurige voorbijganger iets leuks zegt!

11 04 08


16 05 08

Wel, je vroeg je misschien al af of ik laatst niet een paar tournooien had gespeeld? Jawel, ik wist alleen niet zo goed wat er over te schrijven. Eind januari en begin februari heb ik twee tournooien gespeeld, maar steeds ging het mis op het moment dat mn nicotineverslaving me parten speelde, als ik niet van het bord wegliep en buiten ging roken maakte ik al snel een blunder en ook als ik wel even ging roken maakte ik al snel n blunder. Ik heb slechts 2 uit 5 en 1 uit 4 gehaald.
Het tweede tournooi had ik n gospeler uit Antwerpen op bezoek, hij had allerlei wetenswaardigheden en ook deze mop: Hoe maakt een dom blondje aardappelpuree? Wel, met hem ben ik ook naar het gocentrum in Amstelveen wezen wandelen, het was wel vijf graden boven nul, maar het sneeuwde, we waren best wel opgefrist! Tja, misschien wel n beetje vreemd, wandelen door natte sneeuw als het toch behoorlijk koud is, maar ook dat is best goed voor je humeur, ik denk omdat het iets grappigs heeft, je gewoon niks aantrekken van de kou en de sneeuw en gewoon gaan wandelen!
Wel, omdat hij niet kon slapen, wat hij vaker heeft, heeft hij een nacht lang geluisterd naar Nieuw Amsterdams Team (NAT), hij is best wel fan en heeft beloofd voor mijn gastenboek een recensie te schrijven van vier kantjes, dat wordt vast een diepgravende kritiek! Hij kreeg een CDRom mee en schreef dat hij het leuk vond dat hij mij nu ook thuis in Antwerpen kon horen brullen!
Wel, heb je er al even over nagedacht hoe een dom blondje aardappelpuree maakt? Misschien is het wel een oude mop, maar ik had hem nog nooit gehoord. Op een of andere manier vind ik het ook n beetje vlaamse humor, maar waarom zou ik niet weten,... dan gaat het domme blondje kroketten schillen!

En ook het hemelvaartweekend was er weer het Amsterdams Tournooi in Amstelveen. Weer speelde ik slecht, maar nu eens niet omdat ik concentratieproblemen had, maar omdat ik veel te rustige zetten speelde,... en ook n keer ongelofelijk geblunderd, ik had gewoon niet goed opgelet en helemaal niet gezien dat mn tegenstander de belangrijkste steentjes op het bord van mij kon vangen! Terwijl iedereen zat na te denken en het stil was in de zaal, slaakte ik zo maar n luide zucht: ò-ò-òòh! Iedereen keek ervan op!
Maar het was een heel geslaagd tournooi, die oude vriend uit Hamburg die een tijdlang huiverig was geweest om iets af te spreken, was bij mij logeren, urenlang hebben we zitten praten, veel over muziek, we hebben bijna precies dezelfde smaak: Alien Sex Fiend is zijn favoriete band en Einstürzende Neubauten de mijne, verder vinden we Siouxsie en Alice Donut dan de beste en daar is dan recentelijk The Vanishing, Jessie Evans bijgekomen. Ik vind het wel leuk dat ik hem op het spoor van Alice Donut heb gezet, hij vindt het denk ik wel leuk dat ik door hem Alien Sex Fiend heb leren kennen. En we hebben ook wat politiek gepraat, hij vertelde bijvoorbeeld dat het helemaal niet leuk was om werkeloos te zijn en geen geld te hebben, maar dat hij nu weliswaar niet veel verdiende maar wel wat meer geld heeft, alleen geen tijd meer om leuke dingen te doen. En dat er wetenschappers zijn die beweren dat de staat iedereen 800 euro in de maand zou kunnen geven als ze de sociale dienst zouden afschaffen. Dat zou dan ook betekenen dat alle lonen in Duitsland n stuk hoger zouden worden. 'Ja, als ik 800 had, glaubst du, ich würde noch arbeiten gehen?' Ook was hij teleurgesteld in Die Grünen, sinds de oorlog tegen Joegoslavie, hij zei, 'ich bin erzogen worden mit "Es soll niemals wieder ein Krieg ausgehen von deutschem Boden!" ' Hij zei dat hij de laatste tijd had gestemd op Die Linke en ook 'Diese Regierung ist nicht meine Regierung!'
Wel, het was mooi weer en we zijn vijf keer wezen wandelen, misschien wel 60 kilometer samen, we zeiden als we de metro nemen zijn we wel een uur eerder thuis, maar dat doen we om dan te gaan praten en als we gaan wandelen doen we er wel een uur langer over , maar we praten de hele tijd! De tijd in de metro beschouwen we dus als verloren tijd!
Tja, het was maar kort, maar heel leuk dus. Ik had een stuk goudse extra belegen en leidse belegen kaas voor hem gekocht, en ik dacht laat ik eens wat aardigs zeggen tegen de kaashandelaar, dus ik zeg, de kaas die je me laatst verkocht had, wordt misschien nu op dit moment wel ook gegeten in Hamburg! De kaashandelaar begon meteen, ja, als je ziet wat voor rotzooi ze allemaal wel niet in het buitenland verkopen, begrijp je niet dat hollandse kaas daar zon goede naam heeft! Ze zouden eigenlijk eens natuurlijk gerijpte kazen moeten exporteren, zal je eens zien wat er dan gebeurt! Overigens heb ik wel eens opgemerkt dat zijn kaas zo lekker zout smaakt, maar hij zei vol vuur: dat is geen zout hoor, dat is de smaak van de kaas! Zo hoort kaas te smaken!

Wel, en het was weer koninginnedag. Ik heb een beetje door de buurt gelopen en wel honderd pamfletten voor NAT uitgedeeld, maar ik had maar heel weinig hits op mn site de week erna, maar ik vind het wel leuk die papiertjes uit te delen, dan kunnen mensen lezen over NAT en mijn teksten, ik denk dat ik er nu zon 600 heb uitgedeeld. Tussen alle spulletjes heb ik eigenlijk niks leuks gezien, behalve een vegetarisch kookboek, maar ik denk dat dat n miskoop was, al was het maar 50 cent. Ik heb twee keer een doos gezien met een gospel van karton en plastic, een keer heb ik twee jongens het spel uitgelegd en gezegd dat ze dat zeker niet moesten verkopen, omdat dat het leukste spel is dat bestaat!

Ook was er weer een bevrijdingsfestival op 5 mei in het Oosterpark, het was mooi weer en ik had eigenlijk wel een vrolijk humeur, totdat ik werd aangesproken door twee politieagenten: Wat stak u daar net weg? Ik antwoordde mn wietpijpje en liet het zien. Dat is verboden! U krijgt een bekeuring! Ik zei dat ik niet wist dat dat verboden was, zij zeiden eerst opiumwet, toen politieverordening. Hoe hoog de boete zou worden zou de officier van justitie wel bepalen. Een van hen belde met het bureau, ik moest me identificeren, ik hoorde vragen of ik bekend was met drugs, ze zeiden dat ze me normaal gesproken opgebracht zouden hebben, maar dat nu niet deden omdat het een feestdag was. Als ze het pijpje nog een keer zouden zien zouden ze me naar het bureau brengen!
Wel, ik was natuurlijk best een beetje kwaad en ook behoorlijk zenuwachtig, maar ik zei om te bewijzen dat ik niet boos ben, geef ik u zon papiertje, reclame voor mn site dus. Ze vroegen of ik in NAT meespeelde en toen heb ik n korte versie van Manhunt2 voorgedragen: En wat willen ze nu weer dat stelletje in Den Haag? Een videospelletje verbieden! Ja, Manhunt2 zou de jeugd aanzetten tot geweld en dat terwijl zij sturen het leger naar Irak en Afghanistan en wie krijgt de schuld voor de problemen met de jeugd? De spelletjesfabrikant! Ja, als ik weer eens die grijns van Balkenende zie en het is oorlog dan denk ik er is een oplossing voor het probleem Balkenende! Normen en waarden van JanPeter: oorlog en censuur, oorlog en censuur, VOC, VOC, VOC! Ze moesten alletwee lachen en zeiden dat ik goed kon zingen.
Ongeveer twintig minuten later kwamen er weer twee agenten, of beter gezegd een agent en een agente en moest ik me weer identificeren. Er was weer kontakt met het bureau en de agente zei ik hoor dat u mooi kunt zingen, dus ik heb hetzelfde stukje nog een keer voorgedragen. En ik kreeg alweer een komplimentje! Wel, ik vind het wel een uitdaging om linksradicale teksten voor te dragen voor politieagenten! Ook vind ik het logisch om als we revolutie gaan voeren niet tegen de politie te vechten, maar veel beter de politie aan onze kant kunnen hebben en het dus belangrijk is de politie goed voor te lichten, met de juiste kritiek hen te overtuigen dat er veel moet veranderen! Tja als ik die boete moet betalen was het best een beetje duur om twee keer op te tredenvoor die agenten, maar ik verwacht dat ik er niks meer van hoor en ik vond het wel leuk dat toen ik thuis kwam ik in de wind de tekst van Manhunt2 meende te horen, net alsof iedereen mij citeerde, omdat die voordracht misschien wel door alle amsterdamse agenten was gehoord!


En dan hebben we vandaag ook weer een stukje opgenomen, deze keer een grappig stukje na al die serieuze teksten, het is Nieuw Amsterdams Team d6 geworden, Giromaatpasje:

Tja, er zijn verschillende domme dingen die je kunt doen. Bijvoorbeeld, je moet nooit je giromaatpasje als boekenlegger gebruiken! Ik heb dat wel eens gedaan, mn giromaatpasje als boekenlegger gebruikt, maar toen ik mn giromaatpasje nodig had kon ik het nergens meer vinden! Toen ik na vijf dagen zoeken het nog niet had gevonden heb ik dus maar een nieuw giromaatpasje aangevraagd. En natuurlijk heb ik na twee maanden mn giromaatpasje weer teruggevonden, toen ik verder ging in dat boek en toen dacht ik: tja, er zijn verschillende domme dingen die je kunt doen. Bijvoorbeeld, je moet nooit je giromaatpasje als boekenlegger gebruiken!

16 05 08


18 05 08

En dan was ik eergister in het Psychiatriecafé. Ik was er nog nooit geweest, maar het was gezellig en best druk, zon 40 mensen, dus ik denk dat ik daar vaker heen ga. Wel, deze keer was het thema Herstel en Empowerment eb sprak Wilma Boevink, over wie ik een maand geleden hier ook al n stukje schreef. Ze vertelde haar levensverhaal zon beetje en legde bijvoorbeeld veel nadruk op dat je moet nadenken over je psychose, over de betekenis van de wanen of hallucinaties en dat in "de" psychiatrie altijd juist gezegd wordt: 'Niet doen! Gevaarlijk! Word je weer psychotisch!' en ook dat tegen haar was gezegd: 'Werken? Hooguit een halve dag in de week vrijwilligerswerk!', dat ze nooit meer aan zou kunnen vanwege die verschrikkelijke handicap psychotisch te kunnen worden. En ja, ze werkt nu fulltime als onderzoekster aan het Trimbosinstituut!
Na de pauze sprak ene Suzan over stemmen horen en leren daar beter mee om te gaan, als je je stemmen beter leert kennen, zo lijkt het, blijkt altijd dat ook de meest vervelende stemmen eigenlijk het beste met je voor hebben. Suzan is bezig praatgroepen op te zetten, het streven is met evenveel stemmenhoorders als niet-stemmenhoorders.
Wel, je kunt het zon beetje nalezen op de site van de Stichting Weerklank, de vereniging voor mensen die stemmen horen en mensen met psychotische ervaring, via stemmenhoren.nl kom je daar. Je vindt er ook een paar alleraardigste stukjes van Prof Dr Marius Romme, hij noemt het sociale psychiatrie, maar misschien is het wel antipsychiatrie. Bijv over de schadelijkheid van de diagnose schizofrenie, dat leidt alleen maar tot praten over een ongeneeslijke hersenziekte en levenslang medicijnen, die niet eens genezen, terwijl de aandacht uit moet gaan naar het levensverhaal en de traumas van de patient of patiente,...

18 05 08


14 06 08

Wel, ik wilde het al eerder, maar nu dan ben ik in overleg met mn psychiater gestopt met mn ene medicijn, dat antipsychoticum, mn laatste depot was twee weken geleden,...Ik begin me weer de oude te voelen, mn onrust of zenuwachtigheid is weer terug, dat effekt had ik al ongeveer vier maanden, steeds aan het einde van een periode, ik had al een lagere dosering,...Wel, mn psychiater is er niet erg enthousiast over en zei twee keer dat ik ging avonturieren, maar hij zegt dat ik wilsbekwaam ben en het recht heb zelf te beslissen, ik heb verteld dat ik liever eens per jaar drie weken opgenomen ben en nog eens drie weken weer afkick van de medcijnen dan altijd een beetje verdoofd te zijn. Mn casemanager en ik gaan n signaleringsplan opstellen om als het fout zou gaan het snel te herkennen. Ik weet niet goed wat ik daarvan moet denken, ik weet ook niet echt waar ik aan zou kunnen merken dat het misgaat, natuurlijk heb ik vrijwel altijd een zeer aktieve periode, die je misschien wel manie zou kunnen noemen, maar als ik me goed voel wil ik niet dat er ingegrepen gaan worden. Mn psychiater zegt dat hij wil ingrijpen als ik ontremd zou raken, dat is wel een vaag begrip, maar ik denk dat ik daar wel mee kan leven, ik blijf een Rechterlijke Machtiging houden. Wel, ik verwacht dat ik over een paar weken nerveus zal zijn en wellicht ook slapeloos, voor af en toe heb ik n lichte slaappil. Misschien is het eerste signaal wel als ik prikkelbaar word,... Maar misschien ook heeft het medicijn al vier maanden nauwelijks gewerkt en word ik nooit meer psychotisch en dat terwijl ik ook geen antipsychoticum slik! Wel, eerlijk gezegd denk ik dat als ik n flinke tegenslag te verwerken krijg ik met of zonder medicijn zowizo psychotisch zal worden en ook denk ik dat als ik weer eens psychotisch zou worden het dan niet zo heel erg erg zal zijn als dat het vroeger geweest is. (In 2001 had ik mn slechtste tijd.) Ik denk dat ik veel zelfverzekerder ben nu en niet meer zo aan alles kan twijfelen, ik heb nu mn computer en mn site, mn beste vriend zie ik vrijwel elke week een keer, ik teken en maak muziek en ook mail ik best vaak. Dat zijn allemaal dingen die veranderd zijn de laatste tijd. Ook heb ik nu n huisje waar ik blij mee ben, 3hoog met veel zon en gelukkig betonnen vloeren, ik kan best hard muziek draaien!

Wel, en toen lag er weer eens een brief van DWI, de Sociale Dienst dus, in de bus. Een uitnodiging voor n gesprek over mn "kansen" op de arbeidsmarkt. Jaja! Wel, de medewerker was best sympathiek en vroeg wel de juiste dingen, hij maakte meteen een afspraak voor een herkeuring, een week later al. Ik heb me geen zorgen gemaakt en omdat de arts informatie over werk door mag geven, had ik gezegd dat ik best wil werken, als humanistisch raadsman of Gestalttherapeut, wat geen leugen is, dat zou ik best willen doen, alleen niet veel kans maakt, eerst de Universiteit voor Humanistiek of de Gestaltopleiding,... ik vertelde de arts gewoon wat ik zoal doe, nadenken over mn site, schrijven, lezen en gospelen, maar ik vergat helemaal dat ik ook therapie volg en er drie psychiatrische patienten bij mij thuiskomen, die ik probeer te steunen. Wel, de arts dacht blijkbaar dat ik weinig deed en vroeg wat ik ervan dacht als hij sociale aktivering voor zou stellen. Misschien had ik moeten zeggen dat ik niks anders wil doen dan wat ik nu al doe, maar ik wist niet wat hij precies bedoelde. Hij zei wat zou je vinden van n zorgboerderij? Ik zei dat mij dat verschrikkelijk leek en dat ik niks met dieren heb en ook dat ik wel wat wilde doen met mn ervaring als psychiatrisch patient, bijvoorbeeld stukjes schrijven voor het blad van de Clientenbond, of een zelfhulpgroepje opzetten voor mensen die willen afkicken van medicijnen. Hij zei wie weet heeft DWI wel wat voor je en hij vroeg me een aanbeveling te ondertekenen voor 8 uur sociale aktivering per week. Ik dacht wat heb ik nou weer aan mn broek hangen, maar was helder genoeg hem te vragen erbij te zetten dat het iets moest zijn waarin ik mn levenservaring kwijt kon, iets met psychiatrie dus.
Wel, ik had geen idee wat ik er nou van moest denken, dus ik ben naar de therapeute tekenen gegaan, zij zei dat therapie volgen bij haar ook telt als sociale aktivering en muziek ook, dus dat ik altijd kon zeggen dat ik al 8 uur sociale aktivering doe per week, zeker ook met mn site,... wel, helemaal gerustgesteld was ik na dit korte gesprek niet, dus ik ging ook nog even naar de inloop bij het reintegratieprojekt. Een medewerker daar had ik al eens over Detlef Petry en revitalisatie willen inlichten, maar dat mislukte, hij wist er al van alles van, hij kende Petry al en had verschillende cursussen bij hem gevolgd! Wel ik zei dat ik 8 uur sociale aktivering had gekregen en hij grapte meteen: "O, dan kom je dus bij ons werken!" Wel, hij zei min of meer hetzelfde als die therapeute, en dat ik me geen zorgen hoefde te maken:"Komt goed! Komt goed!"
Misschien komt de Sociale Dienst wel met het voorstel dat ik eens bij hem moet informeren, misschien met Vriendendiensten, dat is op bezoek gaan bij patienten en gewoon gewone dingen samen gaan doen, misschien met koffieschenken in een andere inrichting als vrijwilliger, wat ik zou weigeren denk ik omdat ik niet denk dat ik anderen dan kan steunen, het blijven toch vaak oppervlakkige gesprekken daar. Wel, die medewerker vertelde ook over een patient die sociale aktivering moet volgen en nu daar computerles geeft en ik dacht dat ik wel nederlandse les voor gevorderden wil geven, als dat tenminste iets is als een mooi boek behandelen of officiele papieren ofzo,... (ik heb 15 jaar geleden wel eens een buurthuis daarnaar gevraagd en kreeg te horen dat er voor nederlandse les geven uitsluitend eerstegraads bevoegde leraren voor in aanmerking kwamen),... Wel, over die herkeuring ben ik nu gematigd optimistisch, tenslotte kan DWI me niet dwingen iets tegen mn zin te doen en ja het zou natuurlijk kunnen dat ze iets weten zodat ik n zelfhulpgroepje voor mensen die willen afkicken van psychofarmaca zou kunnen opzetten,...
Wel ik had dit zo ongeveer aan Karin Spaink gemaild en ze antwoordde, misschien kan die medewerker wel een ontmoeting met Petry regelen! Dat is pas n idee! Ik heb het gevraagd en die medewerker zou hem mailen en vertellen over mn site en dat ik wel n gesprek wil en n stukje wil schrijven en het ook op kan sturen naar de Clientenbond en het Antipsychiatrieverlag. Lijkt me erg leuk! Die medewerker vroeg ik ook of hij het boek had over revitalisatie, nee, maar misschien n collega, ook niet, maar van haar mag ik De ontmaskering lenen, Petry´s verslag van een psychiatrische patient die hij begeleidde, zij zei:"Heel menselijk!"

En dan, eergister lag er onverwacht een brief in de bus. Van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Met een "transactievoorstel". Het was de boete voor dat wietpijpje. Of ik 150 e over wilde maken. Omschrijving strafbaar feit: op/aan openbare weg of plaats harddrugs gebruiken of stoffen/voorwerpen voor dat gebruik voorhanden hebben. Feitcode F171. Wel, ik had al tegen die agenten gezegd dat het voor wiet was, maar nu dus aangeklaagd voor harddrugs. En ik wil helemaal niet in verband gebracht worden met harddrugs, laat staan daar een strafblad voor krijgen. Zoals de oplettende lezer wel begrijpt ben ik best n fel tegenstander van harddrugs! Aan de andere kant ik heb me ook wel eens voorgenomen me niet te gaan inzetten voor legalisatie van marihuana, maar ik denk dat ik er toch wel een principezaak van wil maken, harddrugs! Wel, mn advocate gaat het uitzoeken. Ik denk zelf eigenlijk dat n pijpje geen bewijs is voor harddrugs, als ze hadden willen bewijzen dat het om harddrugs zou zijn gegaan, hadden ze me moeten fouilleren of een test laten doen. Ook denk ik dat die tweede keer dat er agenten kwamen kijken, ze dat deden om te kijken of ik onder invloed van crack ofzo was,... overigens gaat het om n klein pijpje, en van hout, terwijl voor cocaine metaal gebruikelijk is volgens mij. Wel, niet alleen een boete, ook nog n strafblad dus, tenzij ik vrijgesproken word. Mn advocate zei dat ze n bezwaarschrift in zou dienen. Maar het heeft ook n grappig effekt: ik denk nu steeds: wat n mooi woord "transactievoorstel" en hoe veelzijdig het gebruik ervan! Je hoeft bijvoorbeeld bij n overval niet meer te zeggen ´Je geld of je leven!´ maar je kunt zeggen:´Ik doe U een transactievoorstel´

14 06 08
When You send me an email and You state for the guestbook, it will end up here!
my emailaddress: wimmaljaars(AT)tuffmail(DOT)com


Der Fliegende Bauer: Start beim Hirsch:Kreuzbube inkassieren als erstes,..., Toughy Toughest zu meinem benehmen: Wim spielt immer Trumpf! Schluszwort von Toughy: 100 punkte fuer Wim!

terug naar het begin van deze pagina: begin
terug naar vervolg 1: vervolg 1
terug naar vervolg 2: vervolg 2
terug naar vervolg 3: vervolg 3
terug naar vier verhaaltjes: vier verhaaltjes
terug naar de hoofdpagina (also for music links):
http://www.geocities.com/uva800196/ of
http://members.chello.nl/w.maljaars/