Wim Maljaars: vier verhaaltjes - vervolg 3

terug naar vervolg 1: vervolg 1
terug naar vervolg 2: vervolg 2
terug naar vier verhaaltjes: vier verhaaltjes
terug naar de hoofdpagina (also for music links):
http://www.geocities.com/uva800196/ of
http://members.chello.nl/w.maljaars/

naar vervolg 4: vervolg 4

vervolg 3...natuurlijk eerst het begin lezen!!

02 11 04
Eigenlijk is het drie maanden geleden dat ik wat op mn site deed, ik heb alleen wat muziek erbij gezet. Ik heb niks geschreven behalve wat goede en wat afgekeurde songteksten.
Ik heb drie maanden van bijna niks anders dan slapen achter de rug. Het medicijn begon aan te slaan en werd naarmate ik minder psychotisch werd, te hoog gedoseerd, nu heb ik weer iets minder. Ik luister nu ongeveer twee maanden niet meer naar mn stemmen, ik denk dat ik ze op kan wekken door naar niks in het bijzonder te gaan luisteren, of zoals ik meestal zeg, naar de wind te luisteren. Maar ik begon het saai te vinden, de laatste tijd was het altijd een soort rechtbanksoptreden, waar ook zo ongeveer iedereen die ik ken soms het woord voert, vooral een hysterische vrouwenstem ben ik beu. Het begint vaak met dat ik n paar songregels van mezelf hoor, zoals minister Verdonk stinkt naar het bloed aan haar handen of er staat nergens in de bijbel dat de vrouw achter het aanrecht hoort, zwarte kousen leugenaars! en dat daar dan weer op gereageerd wordt,..., ik schreeuw niet meer terug, ik zit alleen maar stilletjes te luisteren, thee te drinken, wat minder maar nog altijd wel veel koffie, een shaggie af te wisselen met n trekje van mn pijpje wiet,..., maar mn humeur valt mee, ik had wat slechte berichten, maar ik slaap niet alleen veel maar ook goed, mn dromen zijn niet echt nachtmerries, hoewel ik er vaak n beklemd gevoel aan over hou,... vooral de ene avond in de week dat een zeer goede vriend langs komt en we ook go spelen, mn casemanagers bezoekjes en muziek maken met het groepje in de inrichting, maken dat ik me best redelijk voel, daarnaast bleef er eigenlijk nauwelijks tijd over om boodschappen te doen en te koken enzo, wel, dat heb ik dan nog net voor elkaar gekregen.


25 01 05

Er is weinig veranderd, hoewel,... ik heb een nieuwe casemanager, dat is nu nog wel wennen, en ik ben trots op de stukjes Nieuw Amsterdams Team (NAT) op mn site, het is bijna 90 minuten, precies zon ouderwetse cassette vol, die neem ik dan nu ook op en geef ze aan iemand kado , dat vind ik leuk om te doen, aan medepatienten, marktkooplui of winkelpersoneel en als iemand goed gekleed gaat, n hanekam en geen jeans, laarsjes of laarzen etc. Eigenlijk zou ik moeten proberen ze te verkopen, maar ik herinner me van vroeger toen ik vijf gulden vroeg er vaak drie uur over deed om er een te verkopen, en dan weet je dat je strafbaar bent omdat je geen ventvergunning hebt en die kost veertigduizend per jaar, maar je mag wel gewoon een krantje of muziek uitdelen, dat valt onder vrijheid van meningsuiting,...wel, ik vind het erg leuk om ze weg te geven, misschien hoor ik er nog wel eens van,...misschien krijg ik zo wel veel meer fans, nog meer fans, allemaal fans!


26 01 05

Wel, ik schreef wel dat er weinig veranderd is, maar dat is alleen persoonlijk, er waren nogal wat rampen in de wereld, de grote boze grote mensen wereld. Maar ik zou niks weten toe te voegen aan de discussies erover,... wel krijg ik steeds meer bewondering voor Femke Halsema, haar toespraken, die ik via de mailinglijst van groenlinks krijg, vind ik goed en duidelijk,... het stak me wel een beetje dat een vriend zei dat zij niet de juiste partijleider zou zijn en dat bijvoorbeeld Jan Marijnissen veel beter is als populist. Ik zei dat ik haar toespraken en debatteren juist wel goed vond en hij zei dat zij het wel goed doet bij groenlinksers, maar niet bij anderen,...twee onverenigbare standpunten, het leukst vond ik Femke toen ze in het debat met zon VVDknakker over veiligheid en maatregelen zei, dat de slechte situatie nu, nu juist de vrucht was van 20 jaar VVDbeleid,...( !!! )


06 03 05

Een paar weken geleden was er het NK met een verrassende uitslag en ook n neventoernooi, waar ik aan mee gedaan heb. De eerste dag speelde ik best gekonsentreerd, en stond met drie uit drie gedeeld eerste, maar de tweede dag moest ik tegen degene die me ooit beginnerskursus heeft gegeven en tegen wie ik nog nooit een serieuze partij gewonnen heb, en ook deze keer verloor ik, veel te ongeduldig. De vijfde ronde was ik nog niet bijgekomen en verloor ik nog eens en dat bleek niet eens voldoende voor de derde plaats, in dit toernooitje met zon vijftig deelnemers. De sfeer was goed, het was gezellig en je kon nog wat leren ook door de analyse van een NKpartij.
Komend weekend is er weer een tournooi, als ik maar rustige goede zetten blijf spelen, kan ik best een heel eind komen, maar ja, ik ben niet de enige die sterk speelt, dus laten we hopen dat het in elk geval spannende potten worden.

En dan komen de Neubauten weer. Einstuerzende Neubauten in Paradiso. Iedereen om me heen is bang dat ik weer psychotisch ga worden. Na ja, zelfs als ik een week isoleer en vier weken gesloten krijg, wil ik het konsert niet missen! Best veel mensen kennen de Neubauten uit de tijd dat ze erg agressief speelden, wel nu spelen ze veel meer ook melancholieke stukken, flarden teksten kan ik horen in mn hoofd ook zonder de plaat op te zetten: theres a place around the corner where your dead friends live, theres a place around the corner where your dead friends live, es ist nichts, es ist nichts,...vreemde sfeer, vreemde bui krijg ik daarvan of van: solch ein seltener Vogel, solch ein seltener Vogel, was der seltene Vogel bei seiner Rueckkehr im Schnabel traegt, das neue Lied, das neue Lied, das neue Lied! Ja, we gaan revolutie voeren!

Ondertussen blow ik veel te veel, vaak wel 40 euro in de week, de sterkste wiet en ik ben bijna altijd stoned, maar ja ik ga natuurlijk wel in de problemen komen, want het geld ervoor heb ik eigenlijk niet,tja ik drink matig veel alkohol, ook minder koffie, wel mn humeur is doordat iedereen vreest dat ik weer psychotisch ga worden, wel n stuk minder, ook daardoor ben ik weer wat meer gespannen, wel hier en nu zit ik weer eens iets te schrijven voor op mn site, de komende weken beloven veel, en toch is mn humeur niet goed, er zijn nog een paar redenen voor, daar wil ik het nu niet over hebben, ik wil niemand kwetsen, het zijn ook meer gevoelskwesties misschien, naja misschien lost het vanzelf wel op.

Ik denk dat ik vaker ga zeggen dat als je een schizofreen ziek noemt, dat dat discriminatie is. Het is geen ziekte, het is een uitsluitingsverschijnsel, iedereen die geen vrienden heeft en van alles moet doen en veel te verwerken krijgt, kan psychotisch worden, als het allemaal te veel is blijf je dat en word je schizofreen genoemd. Al dat gelul over hersenen en stofjes verklaart helemaal niets, en iemand ziek noemen is dan gewoonweg discriminatie.


Vrijdag was ik uitgenodigd voor een strand en duinwandeling. Met zn tweeen waren we even op het strand om te ontdekken dat het stormde en veel te koud was om daar te blijven, we zijn toen door wat heide gelopen, zo zag het eruit, en wat bos waar het niet zo koud was. Ik zei dat ik nooit zou ontkennen dat ik nu wel n frisse neus gehaald had. We speelden nog twee partijtjes go in n strandpaviljoen en zijn naar het gocentrum gegaan, waar de Ing Memorial al begonnen was. Tot laat in de avond gedronken en met n mokerslag van n kater opgestaan. Ik had niet verwacht dat ik tot spelen in staat was, maar ik speelde voor mijn doen behoorlijk goed deze eerste dag, maar liet me de kaas van het brood eten de tweede. Een punt uit vijf partijen. Maar al na de tweede ronde kon het toernooi niet meer stuk, ik mocht weer tegen Peter, die mij ooit beginnerskursus heeft gegeven en ik heb voor t eerst van hem gewonnen, nu staat het niet meer 15-0, maar 15-1. Mooi he?
Er werd weer volop gediscussieerd over van alles en nog wat en het bier was goed, ik heb wel veel te veel uitgegeven, maar ik had het en ik heb naturlijk nergens spijt van!

13 03 05


Met de pasen was ik bij mn moeder en vol verbazing hebben we naar de musjes in de tuin zitten kijken, ze probeerden van n soort rietpluim, mn moeder noemt het pampasgras, het onderste takje los te wrikken en af te breken, wat vaak mislukte zodat het pluimpje op de grond viel, maar soms ook lukte het en vloog een mus met n flink stuk pluim in zn snavel snel weg. Soms zaten er in dat ene bosje stengels wel zes mussen en af en toe joeg de ene de andere weg, prachtig om naar te kijken!

31 03 05

17 07 05

Sinds ik n maand geleden n mailtje ontving van n bekende, die op mn site was geweest en zich afvroeg hoe het met me ging sinds maart, wil ik weer wat op mn site zetten, maar ik weet niet wat.
Wel, ik ben naar de Einstuerzende Neubauten geweest, het was prachtig en vooral het begin was ontroerend, maar het was niet zo goed als het jaar ervoor, toen speelden ze aleen nieuwe nummers en die vind ik het mooist, nu speelden ze Greatest Hits, het was de toer ter gelegenheid van het 25jarig bestaan, vandaar. Het mooist was misschien wel dat de hele zaal meeschreeuwde met Was ist ist, was nicht ist ist moeglich! Ik heb Karin Spaink weer gezien, maar maar heel weinig gezegd. Misschien nodigt ze me wel weer eens uit om ergens gezellig te babbelen, ze heeft het druk, maar misschien hoef ik niet te wachten tot ik weer tweeeneenhalf jaar buiten de inrichting ben,... naja, zoals het nu gaat is ook leuk, we mailen best vaak!

Vanzelfsprekend was er met hemelvaart weer het Amsterdams toernooi, ik heb meegespeeld, ik had weer iets minder medicijn en voelde me helderder, ik was tevreden over hoe ik heb gespeeld, ik heb sterke tegenstanders gehad en wist er toch 2 van de 6 te winnen, en dat met anderhalf uur op de klok, wat eigenlijk veel te lang is voor mij, ik ben veel te ongeduldig.
Er waren niet heel veel deelnemers, zodat ik geen gasten had, die vier dagen, dat was wel jammer, ik vind dat dat bij n toernooi hoort, de discussies savonds bij iemand thuis.
Nieuw was in juni een nachttoernooi, ter nagedachtenis aan Micha Leuw, die n half jaar geleden is omgekomen door n tragisch ongeval. Het was in de buurtboerderij in het Westerpark, ik wist helemaal niet dat er midden in de stad nog zo veel groen was en waande me op t platteland. Het werd nog behoorlijk fris, maar oim 4 uur had ik 4 uit 4 gescoord en was daarmee gedeeld eerste, met zn vieren, er waren zon 25 deelnemers, maar iedereen had zomaar iemand uitgekozen om tegen te spelen, vandaar zoveel prijswinnaars, die allemaal een boekenbon kregen,...,... tot mn eigen verbazing heb ik voor de tweede keer tegen Peter gewonnen, het staat nu dus 15-2.

Natuurlijk een boek gekocht en wel het boek waarvan ik dacht dat ik het niet leuk zou vinden, maar het is toch wel goed, het is zeker goed en spannend, maar naar mijn smaak niet zo fantastisch als eerder werk, Sporen van Angst, De Plaag, Dubbel Bedrog en Terugslag, ja ik heb het natuurlijk over De Duistering, de 5e van Gerhard Hormann, wel, ik vind het minder spannend, maar sommige dingen bevallen me er wel aan: ik heb weer meer angst voor autoongelukken, ik denk dat Veilig Verkeer Nederland blij mag zijn met dit boek en ok komt er een echt bestaande person in voor en wel dominee Visser van de Pauluskerk in Rotterdam, toch n beschrijving van iemand die veel goede dingen doet voor arme stakkers,... een paar woordgrapjes vind ik ook wel leuk, en er worden veel natuurkatastrofes en rampen genoemd die allemaal echt gebeurd zijn. Wel, ik heb het in twee dagen uitgelezen en ik ben best blij dat ik dat gedaan heb, het zet je toch op gedachten!

Begin juni heb ik gevierd dat ik 1 jaar buiten de inrichting was, we hebben met zn vijven veel zitten praten, de stemming was erg goed, eigenlijk wel vijf kleurrijke figuren, allemaal op hun eigen manier smaakmakers.

Ik werd uitgenodigd naar Parkpop te gaan en voelde me tussen al die muziekfans best n beetje vreemd, zoveel leuke mensen! De muziek heb ik n beetje langs me heen laten gaan,...,.. de dag ervoor had ik n cassette van Nieuw Amsterdams Team (NAT) aan twee ladies gegeven en een sprak, ja ik ken jou van OPA, ze bedoelde Ouderen Protest Amsterdam (OPA) en dat ze fan was en het vaak had gepromoot, ze had een bandje gekocht op de markt, ik denk dat dat 8 jaar geleden was.
Dit en Parkpop maakte dat ik n vrolijke bui had, en toen mn casemanager langs kwam en ik hem dit verteld had en nog wat of zo, vroeg hij naar mn stemmen, ik vertelde honderduit, maar ja hij dacht dat het alemaal wanen waren en vroeg me de volgende dag voor een gesprek, waarin hij zei dat hij dacht dat ik psychotisch was en me zo nodig medicatie meegaf, maar er was niets veranderd, ik denk al ongeveer een jaar zo over mijn stemmen en mijn beroemdheid,....,...wel, de maandag darop kreeg ik n gesprek met mn psychiater, de geneesheer-directeur zelf, over of mn depot omhoog zou gaan, wat ik natuurlijk niet wilde, en toen ik vertelde dat het niets nieuws was, ook niet hoefde. Eigenlijk wist ik dat van tevoren al en ik had me er ook weinig zorgen over gemaakt. Ik mag mn psychiater best wel, het is toch best knap hoe hij voor van alles en nog wat zorgt en dat ondanks de bezuinigingen. En ik denk dat hij met tal van mensen goed om kan gaan, soms zou je denken , zijn de mensen in de inrichting n dwarsdoorsnede van de onderste laag van de samenleving, zoveel armoe, zoveel ellende! En het vereist best n boel psychologische kennis om met al die mensen om te gaan, vroeger zei ik altijd dat het zeldzaam is dat n psychiater enige psychologische kennis had, in de loop der jaren is dat verbeterd volgens mij, maar ja, misschien denk ik stiekem toch dat de geneesheer-directeur voor meer psychologen in de inrichting zou moeten zrgen en ik heb nog niet gehoord dat hij iedereen opriep te gaan staken, staken voor meer personeel en betere vergoedingen, minder isoleercellen of afschaffing van de electroshock en meer psychotherapie, gewoon gesprekken als counseller met n Gestaltachtige opvatting ofzo,...,... wel, hij is medearchitekt van het beleid de inrichtingen buiten de stad op te heffen en kleinere inrichtingen in de stadte beginnen, maar dat heeft niet alleen vordelen, bijv. dat het meestal gemakkelijker is voor het bezoek, of dat je in je eigen omgeving weer kunt wennen aan het gewne alledaagse even, minder ambulancekosten en meer ambulant aanbod, ik weet van Santport dat het me goed deed aleen maar patienten om je heen, wat personeel of bezoek, maar toch bijna een dorpje met alleen maar gekken, en gekken onder elkaar is toch wat anders, toch wat anders dan ergens tussen gewone mensen, die vaak helemaal geen weet hebben van wat gek is, nog nooit van psychotisch hebben gehoord en eigenlijk alleen maar denken gek, gek en gevaarlijk,... vaak zie je ook in goedkope psychologische adviezen ook dat je alleen maar om moet gaan met winnaars om je gelukkig te voelen, je merkt best wel dat de meeste mensen niks met gekte te maken willen hebben.En dan als psychiatrische patient te moeten integreren tussen zulke mensen, is volgens mij helemaal niet zn goed idee. Ik denk dat ik maar eens rond ga vragen of mensen het eigenlijk jammer vinden dat Santpoort gesloten is, of dat ze het toch wel beter vinden in de stad, omdat ze altijd al in de stad wilden zijn. Verder waren de bezuinigingen natuurlijk schofterig en heel vaak ging het mis, was er geen plaats in de opvang en werden psychiatrische patienten dakloos en dus zwerver. Nu dan willen ze van gemeentewegen wat gaan doen aan de overlast die ze zouden veroorzaken en dat gaat met verordelingen voor kleine vergrijpen zoals bedelen, wildplassen, winkeldiefstal, maar je wordt vanzelf veelpleger en daar ga je tegenwoordig twee jaar de gevangenis voor in. Wel goed voor het stigma dat bijvoorbeeld de vader van Paul Witteman had, professor criminologie, dat eigenlijk alle psychiatrische patienten kriminelen zijn! Maar ik denk dat dus eigenlijk de oorspronkelijke bezuinigingen van de spreiding over de stad, nu leiden tot veel hogere kosten, terwijl vele psychiatrische patienten op straat kwamen te staan en van kwaad tot erger zijn vervallen, vooral door harddrugs, immers wat moet je anders?

Wel, in de tussentijd heb ik ook een paar vrienden over hun problemen gehoord en ze natuurlijk zo goed mogelijk raad gegeven, maar bij vlagen maak ik me toch wel n beetje zorgen. Meestal kom ik niet veel verder dan je moet uitzoeken wat je in je leven wil doen en dat gaan doen,..., het lijkt zo clichee, maar ik hoor het niet vaak!

Op omroep.nl/geschiedenis werd Een taal met een vreemde herhaald, jammer genoeg bleef de film steken na ongeveer een uur van de anderhalf die hij eigenlijk duurt, grappig genoeg wel met mijn portret. Iemand schreef, je zei het zo mooi: Dood is niks, dat kun je niet willen. Je kunt willen te stoppen met leven, maar dat is wat anders. Eigenlijk hangt er wel een heel droevige sfeer, de hele documentaire lang.

En dan had ik nog de vreemde gewaarwording dat in de Gemeentelijke Sociale Dienst Post en grote vacature stond waarin gevangenisbewaarders gevraagd werden, je kon daartee opgeleid worden als je tenminste n VMBOdiploma had en geen strafblad. Maar ik vind dat dat niet kan, werkelozen gaan vragen om gevangenismedewerker te worden, straks gaan ze nog mensen verplichten daarnaar te solliciteren, overal die armoede door de bezuinigingen, bijna geen mogelijkheden iets te doen, geen buurthuizen meer, alles duur, dus dan komt er meer criminaliteit en dan zit je over n paar maanden je eigen buurman te bewaken in de gevangenis! Eigenlijk vind niemand het goed dt er zoveel gevangenissen gebouwd werden en worden en er komt natuurlijk weer een golf aan van mensen die ontruimd worden door het huurplan van Dekker, dus ze zullen er nog wel wat bij moeten bouwen!
Hierover schreef ik n mailtje aan GroenLinks, wie weet heeft het al tot Kamervragen geleid?

Wel, met het groepje in de inrichting heb ik weer 5 stukjes opgenomen en op mn site gezet: Nieuw Amsterdams Team (NAT). Eigenlijk luister ik niks anders meer dan dat, van de eerste opnames maak ik cassettes en die geef ik weg, nog steeds,, ik schat dat ik dat nu 87 keer deed. Daar gaat natuurlijk best veel tijd in zitten.
Verder doe ik weinig, met het mooie weer zit ik vaak in de balkondeuren van mn woonkamer in de zon met n biertje erbij of n wit wijntje, hoewel, toch heb ik nog n paar bijzondere boeken gelezen, De verpletterende werkelijkheid van Maarten Biesheuvel, toch best sympathiek hoe hij de gek n plaatsje in de nederlandse literatuur geeft en Gemis van Manon Uphoff, als je alles gelooft wat in dat boek staat, was zij in haar jeugd helemaal geen leuk meisje, maar ja, het is n roman, dus je weet het niet! Als iemand Manon kan zeggen dat ik n versie van Palingen en preken op mn site heb staan?
En ik heb weer gesnuffeld in goboeken, ik heb zelfs het idee dat ik er weer wat van geleerd heb!

11 09 05

In augustus heb ik weer wat teksten geschreven, en met Nieuw Amsterdams Team (NAT) opgenomen, vanwege problemen met mn computer zijn ze nog niet down te loaden, maar binnenkort vast wel!

En ja, heb je het ook gelezen in de sociale dienst post, als je VMBO hebt en geen strafblad kun je gevangenisbewaarder worden. Dan kom je van je uitkering af en ga je andere uitkeringsgerechtigden bewaken. Godverdomme overal bezuinigingen, de armen worden armer en armer en dan die wet voor veelplegers, als je drie keer een pak melk jat ga je twee jaar de cel in, ja ze hebben gevangenissen gebouwd en nu gaan ze iedereen opsluiten, en als je je kameraden verraadt, kan je ietsje rijker worden en ga je misschien wel je buurman bewaken, ja je kan gevangenisbewaarder worden voor twintig procent boven minimumloon en je gaat je oude kameraden bewaken, daar komt het op neer, chantage, chantage, chantage!
En je weet het, het wordt steeds gevaarlijker om gevangenisbewaarder te zijn, want ze hebben ook al besloten om twee gevangenen op een cel te plaatsen, dus moeten er dus alweer extra gevangenisbewaarders komen, ze sluiten iedereen op,
ze sluiten iedereen op, dat stelletje in Den Haag!
En nu gaan de huren weer omhoog, enorm, en dan krijgen we weer ontruimingen en dan ben je nog meer geld kwijt, op straat of in n pension en dan word je vanzelf veelpleger, op straat mag je niet eens een pilsje drinken, politieverordening, en ja in de gevangenis heb je tenminste nog een dak boven je hoofd,
ze sluiten iedereen op,
ze sluiten iedereen op, dat stelletje in Den Haag!
En dan gaat het zo: er wordt bezuinigd omdat er zoveel gevangenissen moeten worden gebouwd, iedereen stukken armer, iedereen weer iets vaker in overtreding, ze sluiten weer iedereen op en dan moet er weer bezuinigd worden omdat er gevangenissen gebouwd moeten worden,
en kijk: stel je hebt twee werkelozen en je laat de ene de andere bewaken in de gevangenis dan is dat twaalf keer zo duur, dus de uitkeringen kunnen best vertienvoudigen als we niet al die gevangenissen bouwen!


Mooiste woord

En soms hoor je dat er verkiezingen zijn voor het mooiste nederlandse woord en ik vind dat dat glunderen moet zijn, glunderen, glunderen van plezier, glunderen na een komplimentje, glunderen, glunderen!
En vandaag heb ik opgezocht hoe dat heet in het duits, en daar kennen ze het helemaal niet, daar zeggen ze strahlen, glunderen van plezier is strahlen vor Freude, dus ik denk dat ik het maar eens in ga voeren in het duits, gluendern, gluendern, gluendern vor Freude, gluendern nach einem Kompliment, gluendern, gluendern!
Ook als je een prijs wint op n tournooi en je gaat lachen maar je bent bescheiden, glunderen, glunderen!
En iedereen kan het en iedereen doet het, ja het is democratisch en het kost niks, glunderen wordt een woord van de nieuwe wereldtaal, dus zeg ik: ik heb haar laten glunderen, jij zegt dan: hij heeft mij laten glunderen, ja en dan zeg ik: goed he, ik laat jou glunderen, glunderen, glunderen!
En weet je wie ook heel goed is in glunderen? Ja, denk eens na, weet je wie ook heel goed is in glunderen, ja je weet het, je weet het, ja natuurlijk, prins Willem Alexander, maar weet je, dan heeft hij een biertje gedronken en dan zit hij te glunderen, maar dan is hij dus dronken, maar de zegswijze wordt natuurlijk wel: hij zit prinselijk te glunderen, prinselijk glunderen, prinselijk glunderen!

11 09 05


30 11 05

Ik heb weer een leuk berichtje: voor een Ikonprogramma op radio 5 in Studio Desmet was Femke Halsema uitgenodigd> Ik ben op haar toegestapt en heb haar twee bandjes Nieuw Amsterdams Team (NAT) gegeven en twee portretten, één van Marijke Vos en één van mezelf. Zeas verbaasd, maar toen ik zei dat ik best wel fan van haar was en altijd haar mail las van de mailinglist, vroeg ze of ik het speciaal gebracht had, ja, ik denk dat ze het best wel leuk vond maar haar aandacht al bij het interview had, wel dus nu kent Femke mij ook, misschien gaat het wel gebeuren dat ze in de Kamer of op tv iets zegt van mij, bijv. dat een leven van rode wijn en Tucjes wel heel mooi zou zijn, zoiets.

Verder ben ik nog naar de Waterleidingduinen geweest, met zn tweeen, voor t eerst in mn leven herten in t wild gezien, inzoverre je dat in t wild kunt noemen, het zal wel n soort reservaat zijn, we hebben ook nog n spelletje go gespeeld, ik won.
Met dezelfde vriend speel ik nog steeds elke week, meestal weet ik er meer te winnen, ook kook ik wat en drinken we wat, altijd heel leuke avonden. Bijna altijd beginnen we met n gesprek over politiek.

Mn moeder was er afgelopen weekend, ze heeft Dubbel bedrog van Gerhard gelezen, ze was een beetje teleurgesteld dat het niet echt een goed einde heeft,... we zijn naar de Hermitage geweest, een tentoonstelling over pelgrimskunst uit Byzantium, mn moeder vond het toch wel heel mooi, maar ik vond er maar weinig aan, hoewel ik denk ik nooit eerder bewerkt parelmoer had gezien.
Voor in de trein heb ik haar De muur van Sartre meegegeven, ze zei dat ze het wel leuk vond dat ik zoveel boeken heb en zij daar steeds in leest, en ook: die smaak voor boeken van je, die heb je van mij, hoor!

Wel, ik vind dat ik te weinig doe, het is alweer een maand geleden dat ik teksten schreef, voordroeg en opnam; ik zit steeds maar op mn stoel te denken, te roken, te blowen en thee te drinken, om de drie kwartier te kijken of ik mail heb, verveel me vaak en ga dan drie biertjes of wijntjes drinken en terug naar bed, vrijwel altijd slaap ik best snel in, sta 4 of 6 uur later weer op, er is helemaal geen peil op mn ritme te trekken. Mn casemanager denkt dat ik zou kunnen gaan werken, ik geloof toch niet dat hij me goed begrijpt, ik wil muziek maken en aan mn site werken, - nog afgezien van mn twijfels of als ik n baan of vrijwilligerswerk zou doen, ik het wel weer in mn bol zou krijgen en na zeg n half jaar weer hartstikke psychotisch zou worden - ik denk niet dat er werk is dat ik zou willen doen behalve schrijven. Hij heeft het over ondersteunen van andere psychiatrische patienten in de praktijk, dat dat wel mooi werk zou zijn, ik denk dat ik veel beter hen kan ondersteunen door mn site (wel n beetje verwaand, he?)
Ondertussen wil mn casemanager me overtuigen dat ik mn leven lang medicijnen zou moeten gebruiken, en dat niet langer dwang nodig is om mij aan een medicijn te houden. Wel, ik heb nu n Zorgaanhuisproject-woning en moet in therapie blijven, dat wil zeggen mn medicijn nemen en ook n Voorwaardelijke Machtiging,..., hij vindt het maar veel gedoe om weer n rechtbankszitting te organiseren en hij vindt het ook niet leuk dat ik zeg dat ik t best fijn vind om weer eens met zo veel intellektuelen te praten, vooral ook mn advocate,... hij zegt, en dan vind jij het gewoon leuk theater!
Ik heb komende maandag weer een behandelplanbespreking, wat mn casemanager opgeschreven heeft vind ik wel goed, hoewel ik wel down word om te lezen, schizoaffectieve stoornis, alcohol- en cannabisafhankelijkheid,... wel, er staat duidelijk mn voorkeur voor n goed gesprek in,... misschien helpt het wel, als ik weer eens opgenomen word en hoef ik niet de isoleer in?

Ook heb ik via de site psycholoog.net de site Lydiavanderweide.nl gevonden, een site met stukjes uit Top Sante, Vriendin, Viva en andere tijdschriften, waar Lydia mensen met problemen aan het woord laat. Ik vind haar stukjes goed, ook vaak n humoristische noot, human interest. Er was ook n oproep. En ik wil best geinterviewd worden, dus ik reageerde. Zij stelde voor dat ik n stukje schreef voor de rubriek Mijn verhaal in Kronkel, n soort daklozenkrant van psychiatrische patienten. Dat heb ik gedaan, iets te lang, 900 woorden, maar zij vond het leuk en dacht dat het over twee maanden geplaatst zou worden. Ik schrijf over mn ontruiming, mn stemmen en mn site en eindig met het stukje over de graffiti van de maand, iemand heeft op de deur van de inrichting met dikke viltstift geschreven: IK BEN GEK, MAAR IK BEN NIET ALLEEN! Misschien dus, krijg ik daardoor wel honderden hits op mn site erbij, en ja, Lydia heeft beloofd dat we een keer een goed gesprek zullen hebben, bij n koffie. (Wow!)

30 11 05

25 12 05

Twee weken geleden heb ik deze tekst voorgedragen, het is Nieuw Amsterdams Team (NAT) c1,...

En wat zijn ze nou weer van plan, dat stelletje in Den Haag?!! Een blowverbod in openbare ruimtes, een blowverbod op straat, altijd dat gezeik over overlast, wat maakt dat nou uit n jointje op straat, wat zou de boete worden, ga je dan ook de gevangenis in, voor blowen in de openbare ruimte? Ja ik zei het al eerder, ze sluiten iedereen op, ze sluiten iedereen op, dat stelletje in Den Haag!
En ik doe het af en toe best wel, op n bankje in n park n jointje opsteken, lekker stoned zitten op n bankje in n park, of als ik n boswandeling maak, n jointje opsteken, lekker stoned wandelen, en dan heb ik nog n huis, stel je bent dakloos en je wilt blowen, waar moet je dan heen, en wat is er nou eigenlijk op tegen? Gewoon n beetje stoned zijn, en weet je, Holland trekt miljoenen toeristen die gewoon relaxed stoned willen zijn, en zeg nou zelf het is toch gewoon gezellig, gezellig n jointje opsteken, gezellig stoned worden, dat trekt miljoenen toeristen, en waarom zouden we van Holland niet een grote toeristentrekpleister maken,...? Gezellig, gezellig stoned worden!
Hey geef die joint eens door!
Hey geef die joint eens door!
De regering Balkenende valt door haar eigen stupiditeiten, stommigheden, hoe komen ze erop, n blowverbod op straat, ja de regering Balkenende valt door haar eigen stupiditeiten en dan komen er verkiezingen en dan gaan we allemaal op Femke stemmen, Femke Halsema wordt premier! Femke, Femke, Femke, Femke! Gras is groen, gras is groen!

25 12 05

29 01 06

Eergister hebben we met Nieuw Amsterdams Team (NAT) c2 opgenomen, ik vind het natuurlijk weer heel erg mooi:

En heb je t ook gehoord van minister Zalm, dat armoede relatief is en dat hij in de jaren vijftig veel minder had dan de mensen nu? En dan denk ik wat wil hij nou, wil hij echt terug naar die ouderwetse tijd, die jaren vijftig, allemaal bekrompenheid en droefenis, lees er Carmiggelt maar op na!
En dan denkt die Zalm dat iedereen nu gelukkig moet zijn, natuurlijk door zijn eigen beleid, godverdomme alle collectieve voorzieningen zijn geprivatiseerd, woningbedrijven, spoorwegen, ziekenfondsen, adviesorganen en energiebedrijven en wie gaat dat betalen, ja natuurlijk wij allemaal, ze maken nu overal winst op en directeuren die miljoenen verdienen aan massaontslagen, hoe lang is het geleden dat al die buurthuizen werden gesloten, en wat ze konden hebben ze gedaan, inrichtingen ook al sluiten en gevangenissen bouwen, allemaal door die financien van die Zalm.
Ja, in de jaren vijftig had je tenminste nog een jenevertje voor n dubbeltje, en iedereen bouwde mee aan de wederopbouw, tja, toen was er wel geld voor n salaris, en toen waren er bijna geen buitenlanders in nederland, zou hij dat bedoelen, normen en waarden van de jaren vijftig, allemaal verzuiling, tolerantie ver te zoeken, en wat dacht je, politionele akties, ja Zalm wil natuurlijk de jaren vijftig terug, ja voor hem weer politionele akties, politionele akties, godverdomme, Zalm! Ja godverdomme, de harde aanpak, de harde aanpak, net als in de jaren vijftig van de politionele akties, ja de politionele akties!

Tja en dan las ik nog dat er een boek is verschenen over de adolescentenkliniek en daarin staat dat praten niet werkt tegen psychoses. En ik heb wel gepraat met n Gestalttherapeut en dat hielp wel, en ik weet het eigenlijk wel zeker, praten is het enige dat werkt, praten, praten, praten en nog eens praten, tegen psychoses, praten!
En wat hadden ze gedaan, sociodrama, sociale vaardigheden en familietherapie, gezinstherapie, en dat is natuurlijk niet zo goed als praten over alles dat je bezig houdt, praten is het enige dat kan werken tegen psychoses, praten, praten, praten en nog eens praten!

29 01 06


25 02 06

Wel, ondertussen ben ik bijna 21 maanden buiten de inrichting, sinds 1985 was dit slechts een keer langer, de vorige keer was ik 31 maanden buiten de inrichting. Het zal wel door het antipsychoticum komen dat ik niet zo vaak psychotisch word, tot 2001 was ik na elke opname daarvan weer afgekickt. Tja, misschien zou dat voldoende reden moeten zijn om altijd dat medicijn te blijven gebruiken, maar ik weet het zo net nog niet, het lijkt wel of alles rustiger gaat, ik doe minder en ook slaap ik meer. En, ik drink soms wel n fles wijn, meestal minder, maar ik word niet dronken, alleen maar moe en slaperig. Nu woon ik in een ZAHP woning (zorg aan huis projekt, dat wil zeggen, dat de inrichting de woning huurt en de client de woning op zijn of haar naam krijgt na een jaar, als alles goed ging) en ben ik verplicht therapie te blijven volgen en dus mn medicijn te gebruiken,...,... ook heb ik n voorwaardelijke machtiging, die erop neer komt dat als ik mn medicijn weiger, ik waarschijnlijk alleen daarom al weer gedwongen opgenomen zou worden,...,... maar hoewel het dus wel nadelen heeft, ben ik wel bijna tevreden over hoe het nu gaat, tenslotte schrijf ik eens in de 4 of 5 weken een paar tekstjes, maak ik elke week muziek, en speel ik best veel go. n Beetje tot mn verbazing kan ik me best goed concentreren, ik denk dat veel mensen bang zijn dat antipsychotica je intelligentie negatief beinvloedt,...,... ik heb ook wel eens ergens gelezen dat onder n hoge dosering psychofarmaca je IQ met 15 % naar beneden gaat, maar alleen op korte termijn, je IQ herstelt zich daar weer van, alleen: ik weet niet of dit door antipsychotica of door antidepressiva kwam of de combinatie daarvan. Wel, dat het nu redelijk tot goed met me gaat, zal dus wel aan de cisordinol liggen, maar het zou ook kunnen dat t beter gaat omdat ik nu mn computer heb en muziek maak met n groepje mensen. Ik denk dat mn psychoses voor n groot deel verklaard kunnen worden uit mn depressies, en weliswaar ben ik nog geen optimist geworden, maar ik heb wel vaak n goed humeur. In december kreeg ik n mailtje terug van een beroemdheid met heel lovende woorden over mn verhaaltjes, daardoor heb ik wel n maand naast mn schoenen gelopen,..(!),...toen kwam er weer n oproep van de sociale dienst om te komen kijken wat voor kansen ik zag op de arbeidsmarkt en hoe ik in mn eigen levensonderhoud zou kunnen voorzien. Ik vond het vind het maar zwakzinnig, ik ben nu ongeveer 9 jaar 100 % afgekeurd en zie werken helemaal niet zitten, tenzij het schrijven is, n column ergens lijkt me wel te gek, hoewel ik denk dat ik niet altijd aardige stukjes zou schrijven. Wel, het gesprek liep best soepel, ik zei dat ik bezig was met mn site en ook dt ik wel weer dansexpressie wilde gaan doen, zij had het oer vrijwilligerswerk, reintegratieprojekten, zelfs over koffie schenken in het bejaardentehuis,...,... n paar weken later lag er n brief, dat eerst de medische keuring afgewacht zou worden, dat ik nog steeds niet hoefde te solliciteren maar dat ik me wel moest inschrijven als werkzoekende bij het CWI en dat ik n aanbod van werk niet mocht weigeren, ook niet als dat gesubsidieerd of onbetaald zou zijn, ik zou slechts om medische redenen mogen weigeren.. Nu zit ik steeds maar te denken dat ik straks bij n sociale werkplaats iets stompzinnigs zal moeten gaan doen. De meeste mensen die ik dit vertelde, zeggen dat er wel niks zal veranderen en dat t n standaardbrief is die ze aan iedereen sturen, maar het zat me wel n behoorlijke tijd dwars, mn humeur was weer behoorlijk gekelderd.
Wel, begin januari was er de nieuwjaarsreceptie van de overkoepelende organisatie van de inrichting, er stond nergens dat het alleen voor personeel was, dus ik ben wezen kijken, er waren eigenlijk alleen clienten uit de Clientenraad, ze hadden n aktie om iedereen aan het belang van clientenparticipatie te herinneren. Zes mensen droegen n stukje voor over hun ervaringen met de hulpverlening, een ervan vond ik wel heel schrijnend, in de isoleer zitten en helemaal geen verpleging die langskomt, ook geen eten of drinken, omdat er op de afdeling slechts een verpleegkundige was. Daarna werd de vorrzitter van de raad geinterviewd en een hoogleraar psychiatrie en n directeur, in elk geval werd duidelijk dat iedereen de beste bedoelingen heeft, n beetje melancholiek gevoel kreeg ik ervan. En, Hassans Angels traden op, ik denk dat het theatraal cabaret is, steeds n sketchje en n liedje, wel erg politiek, over integratie en inburgering, over het asylbeleid, om een of andere reden dacht ik dat het iets absurdistisch had, ik vond het erg goed, vooral ook toen de kosovaarse vluchteling afscheid nam, ik wilde eigenlijk terug gaan zwaaien.
Tussen de honderden mensen zag ik ook sommige hulpverleners, die ik al in geen tijden meer gezien had, allemaal de beste wensen en n praatje over gewone dingen. Ook met n verpleegkundige die vertelde dat ze binnenkort drie maanden naar Mexico zou gaan, ze was heel uitbundig, ze had me ook al zo uitbundig begroet, met drie kussen op mn wang,... wel drie mensen zeiden dat t goed was dat ik was gekomen en dat zij ook niet wisten of eigenlijk ook de patienten waren uitgenodigd.
Wel, er waren nog twee gotournooien, ik heb niet bijster goed gespeeld, 2 uit 5 en 1 uit 4, het was eigenlijk meer slordigheid dan echt slecht gespeeld, soms lijkt het of als ik de eerste verlies ik ook meteen de tweede verlies, om een of andere reden moet je in de winning mood zijn om te winnen! Wel weer veel zware biertjes van de tap gedronken.
Al jaren ga ik voor mn kleren naar dezelfde modewinkel, deze keer had ik weer wat geld en heb n knalgele legging gekocht. Bij mn roze geborduurde chinese jasje vloekt dat vast heel mooi, dus dat wordt weer sensatie van het voorjaar!
Soms zie ik n jongen die op de markt werkt, hij helpt bij het opbouwen en afbreken van de stands en dan schreeuwen we altijd: Hey hey hey hey hey hey!!! en hij dan Hoe gaat t nou? En dan schreeuw ik Zullen we de olifanten in Artis gaan wekken? Nananananana!!! We gaan de olifanten in Artis wekken! Ik moet natuurlijk mn naam als gek van de markt wel hooghouden! Af en toe staan er n paar mensen met Het Parool, ook dan schreeuw ik, Het Parool, lees die krant! Het Parool de beste krant van heel Nederland!
Ook heb ik bij n groentestal en best druk behoorlijk luid voorgedragen Een leven van rode wijn en Tucjes, een leven van rode wijn en Tucjes. Eigenlijk best positief reageren de meeste mensen daarop, bij de Vietnamese hapjesstal natuurlijk t stukje over chilipeper voorgedragen, dat kan ik ook wel eens wat vaker doen. En ik moet nog iets verzinnen in de trant van Wim Maljaars op Google werkt! Maar ja mn naam is niet zo handig, ik kan natuurlijk ook roepen Niuw Amsterdams Team (NAT) op Google werkt, maar dan moet je nog even verderzoeken. Wel, het wachten is op Femke Halsema, ik zit steeds maar te denken dat zij t n keer in de Tweede Kamer over Rode wijn en Tucjes zal hebben!
Nu ongeveer drie maanden luister ik niet meer naar mn stemmen, ik weet niet zo goed wat daarvan te denken, eigenlijk horen ze toch wel n beetje bij me, hoewel dat heel lang niet zo is geweest, pas in 1999 begon ik stemmen te horen, na de brief over Bolkestein en zijn reaktie daarop. ook lang niet altijd, de eerste was een soort running comment stem, die was eigenlijk nog t grappigst, hij gedroeg zich als n grote fan en sprak steeds daar gaat onze held weer, zou hij ook deze hindernis nemen en natuurlijk daar gaat hij alweer en hoe prachtig neemt onze held ook deze hindernis weer! Maar ja, de laatste tijd hadden ze t alleen maar over mn teksten en dat raakte ik beu.
Ik heb gelezen dat er n professor was, ik meen Rumke die onderzoek gedaan had naar stemmen horen waaruit bleek dat er twee keer zo veel mensen waren die stemmen horen dan die er last van hebben, en dat deze laatste de psychiatrische patienten waren. Het leek of het een gevolg was van n situatie waarin de betroffene machteloos had gestaan. Zo had ik er nog niet over nagedacht, machteloosheid als oorzaak van stemmen horen,....
Ook heb ik n heel mooi boek gelezen over 80 jaar inrichtingspsychiatrie, Uit de inrichting, van Michiel Louter. Het zijn voornamelijk monologen van patienten, die met allerlei wantoestanden werden geconfronteerd, spanzeilen, insulinekuren, elektroshock, stiekem roken, en dan wat later de antipsychiatrie,...,... volgens mij komt de sfeer van patienten onderling door die monologen goed uit de verf, wat dat nou precies is, wat psychiatrische patienten bindt, weet ik niet, misschien is het alleen de ervaring van opgesloten zitten, n gesloten afdeling hebben meegemaakt,... ik ben van plan het nog n keer te lezen, ik had het geleend van mn casemanager, nu leest hij het, wellicht schrijf ik er dan meer over.


02 06 06

Wel, ik las op de mailinglist van Groenlinks dat Femke Halsema bij mij in de buurt ging stemmen, ik stapte weer op haar af en gaf haar de derde cassette, zij zei, O Nieuw Amsterdams Team, en ik, Jij komt er ook op voor, in Blowverbod zing ik De regering Balkenende valt en dan komen er verkiezingen en dan gaan we allemaal op Femke Halsema stemmen! Ze glimlachte, Zo mag ik het horen!

Verder was er het Hemelvaarttournooi, ik heb ronduit slecht gespeeld, in gewonnen posities geblunderd en uiteindelijk 0 uit 5 gehaald, schande! Wel, Robert zei dat het wel het moeilijkst was om van knoeiers te winnen en iemand anders, dat je toch scherp moet blijven. Dat was het, ik was niet scherp. Ik weet niet precies of het eraan lag dat ik weer n tekst had geschreven en tussendoor heb opgenomen, wel, ik ben erg blij met de uitvoering.

Een paar weken geleden was mn moeder op bezoek. We hebben alleen wat kleine wandelingetjes gemaakt. Maar wat me opviel, was dat in het Oosterpark, bij het bankje waar altijd 5 of 7 hangouderen n biertje dronken en naar de radio luisterden, nu een alcoholverbod geldt, nu zat er niemand. Ik vind het behoorlijk asociaal die hangouderen nu ook daar al weg te pesten, van overlast kan daar toch geen sprake zijn, en waar moeten ze nu weer heen?

Ook hoorde ik op de GGZender Wilma Boevink, van het Trimbos Instituut en Stichting Weerklank zeggen, dat veel psychiatrische patienten retegenaan lopen dat als ze medicijnen willen afbouwen, meestal door de psychiater gezegd wordt dat als je dat risico wil nemen, je dat alleen moet doen, en dat komt er dan op neer dat alle andere hulp en/of therapie gestopt worden. Ook ik ga daarmee te maken krijgen. Verder zei ze dat de verschijnselen die bij het afkicken van medicijnen horen, lijken op psychotisch worden,..., ik had altijd gedacht dat dat hetzelfde was, niet dus! Wel, punten waar verbetering in te brengen valt!

26 05 06 hebben we met Nieuw Amsterdams Team (NAT) c3 opgenomen:

Ik kan uit elkaar vallen, dat is n existentiele waarheid, ik kan uit elkaar vallen, nergens mn gedachten bij houden, in de war zijn, dromen bij daglicht, kortom ik kan psychotisch worden. Ja dat is n existentiele waarheid, het hoort bij mij, als ik n slecht bericht hoor, ga ik stemmen horen en word ik paranoia, dat hoort allemaal bij mij, dat is mn diepste innerlijke zelf, dat is geen ziekte, godverdomme, schizofrenie is geen ziekte, maar de onmacht van iemand om zn hersenen erbij te houden, bij slecht nieuws en als je je niks laat aanpraten, weet je dat, die innerlijke onmacht, dat innerlijke zelf is niks, helemaal niks, dat innerlijke zelf, daar is alleen onmacht, en dat is bij jou ook, alleen jij gelooft in al die clichees zoals ik ben goed en wat ik doe is goed en zo raak je niet psychotisch, maar ja, ik geloof er helemaal niks van, ik ben niet goed en wat ik doe hoeft ook helemaal niet goed te zijn, en dan ga ik piekeren en twijfelen en dat vind ik goed, ja en dasn val ik uit elkaar, ik kan uit elkaar vallen, dat is n existentiele waarheid, en jij, kan jij dat goed nadenken en dan toch niet psychotisch worden? Goed nadenken en toch niet psychotisch worden, kan jij dat, kan jij dat? Grootheidswaan, paranoia, hoe blijf je realistisch, goed nadenken en toch niet psychotisch worden!

02 06 06


07 07 06

Ik dacht al dat ik het niet meer kon, dat ik door het medicijn in slaap val als ik drink en daarom niet meer dronken kan worden, maar laatst was ik toch weer heerlijk dronken. Dat was op het midzomernachttournooitje, dat ter nagedachtenis aan Micha Leuw nu de tweede keer werd gehouden. Eerst had ik goed gespeeld, hoewel ik twee partijen op moest geven door blunders, ik won er drie van de vijf. Het was mooi weer, buiten zitten spelen, ik denk dat ik maar eens vaker ga kijken daar, op de Buurtboerderij in het Westerpark.

En, ik had het al voorspeld in 2005, de regering Balkenende is gevallen door haar eigen stupiditeiten, stommigheden. Maar wat is dat nou?! Gaan ze gewoon door als minderheidskabinet! Eigenlijk vond ik het wel grappig dat de minister van integratie tegenwoordig zelfs kamerleden niet genoeg geintegreerd vond. De ene VVDcoryfee wilde toch mooi de andere VVDcoryfee het nederlanderschap afnemen. (Hoe dom kun je zijn?)

Tja en dan kun je het volgende proberen: Iemand n koekje aanbieden en dan zeggen Koekie voor Koekiemonster, even later kun je dan die persoon weer n koekje aanbieden en kijken oftie op Koekiemonster reageert. (Ja dus!)

07 07 06

14 08 06

Toen ik de beschrijving ervan in Ondersteboven, het tijdschrift van de Clientenbond had gezien en hun website had bekeken, dacht ik dat ik er niet meer heen hoefde, maar ik ben er toch heen gegaan: het Dolhuys, het museum voor psychiatrie in Haarlem. Er is van alles te bekijken en te doen, ik had wat geluisterd naar psychiaters van vroeger in tvuitzendingen, ook psychiatrische patienten in de volgende kamer, toen ik bij de dolcellen kwam, in een werd een film getoond die uit de jaren 30 leek, over vastbinden in een isoleer, bij de andere stond: kom binnen en doe de deur dicht, dat deed ik, bijna helemaal, toen werd het me te veel en ben ik gauw weer naar buiten gestapt,... verder heb ik denk ik maar een beetje verdwaasd rondgekeken,... de verklaringen bij beroemde striphelden als Donald Duck, Obelix, Kuifje en Lucky Luke vond ik wel grappig,... het schijnt dat allerlei autobiografische elementen van de tekenaars terugkomen in hun hoofdpersonen,... tot slot heb ik natuurlijk de appeltaart geproefd, het is eigengemaakte taart, er staat n bordje bij dat het een werkprojekt betreft voor patienten,... het is erg lekkere appeltaart (met veel appel),... een week later was mn moeder op bezoek, ik vertelde haar over dit museum en toen zijn we met zn tweeen gaan kijken. Zij wilde ook de Grote of St Bavo kerk zien, ook even binnen geweest,... ik vroeg haar wat ze ervan vond en ze antwoordde, interessant, heel interessant, en ze zei net zoiets over die stripfiguren als ik net van mezelf schreef, de appeltaart vond ze ook erg lekker.
Het is eigenlijk helemaal niet ver, een kwartier met de trein, maar op de terugweg had ik niet opgelet en waren we in de verkeerde bus gestapt, plotseling stonden we in Noord, uiteindelijk wel thuis gekomen, natuurlijk, met n uur vertraging.
Toen ik even buiten zat om n shaggie te roken, sprak ik n meisje aan, alweer over die appeltaart, we raakten in gesprek, ik gaf haar drie bandjes van Nieuw Amsterdams Team (NAT) en zij beloofde me n kaartje te sturen. En zowaar, vier dagen later was dat er, met n paar complimentjes,.. ik heb haar n brief teruggestuurd en loop nu elke keer drie trappen af naar de brievenbus, het lijkt mij wel erg leuk met haar verder te corresponderen,...(?)

Wel, eigenlijk heb ik niet veel gedaan, maar mn humeur is wel weer goed, ik drink weer meer koffie en blow ook meer, maar drink minder alkohol,...,... ik heb het in mn hoofd gezet om de buurt op te voeden, omdat ik aan n vrij drukke straat woon, kan ik herrie maken, dat doe ik dan ook, eergister bijvoorbeeld weer eens de Tabula Rasa (Einstuerzende Neubauten) gedraaid om tien uur savonds met de balkondeuren open, ik begin steeds meer te twijfelen of ik niet soms toch echte stemmen in de wind hoor,... meestal draai ik de stukjes over psychotisch worden en Zalm,...

Vaak zit ik wel te loeren in n goboekje, maar echt lezen doe ik alleen bij vlagen, nu toch weer drie boekjes gelezen, Die verlorene Ehre der Katharina Blum en Zum Tee bei Dr. Borsig van Heinrich Boell, en De oude dame van Simenon,... ik vind het allebei wel schrijvers van de droefenis,... Die verlorene Ehre is eigenlijk wel een harde aanklacht tegen riooljournalistiek,... mn moeder heeft Dostojewskis De idioot gelezen, ze zei dat het verhaal haar wel bezig hield en dat toen ze het uit had, ze nog verschillende keren stukjes opgezocht had om nog eens precies te lezen wat er nou eigenlijk gebeurd was,... nu leest ze Herinneringen uit het ondergrondse,... daarna gaat ze vast wel Boze Geesten lezen, ik dacht dat ik Schuld en boete ook had, maar misschien heb ik dat wel uitgeleend, vaak twijfel ik of ik de nieuwe vertaling van De broers Karamazov zal kopen, het is wel duur, meer dan 40 e, maar ik moest dat toch ook maar eens lezen.

14 08 06


26 09 06

Op n mooie maandagmiddag werd ik in de supermarkt aangesproken door n meisje met n statief of ik gefilmd wilde worden, ja, waarvoor dan, voor n projekt waarin allerlei mensen iets vertellen over het paradijs, ik zei dat ik zong over n leven van rode wijn en Tucjes en dat ik dat wel wilde laten horen. De volgende dag al was ze bij me thuis, ik kreeg aanwijzingen hoe voor de camera te staan en ik dacht de tiende keer was goed. Het is maar een heel kort stukje, het begint met de eerste twee regels van Rode wijn en Tucjes, dan zeg ik dat en Altijd party, altijd party! ik stel me voor en zeg dan dat voor mij het paradijs onlosmakelijk verbonden is met rode wijn en Tucjes en dat het n typisch jaren zestig fenomeen is, maar dat ik punk ben en dat het hoogtepunt van de Tucjes in de zomer van '67 was, en ik besluit met, als dit het paradijs was, zou ik altijd go spelen, dat vind ik zo leuk, het oude chinese spel,... de maakster wist niet of het geselecteerd zou worden voor n film met 20 of 25 mensen die allemaal iets over het paradijs vertellen, wellicht komt het op een van de schermen van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten,... (jaja!)

Een week later ben ik met n vriend naar de linkselentelounge geweest, n bijeenkomst georganiseerd door Groenlinks, eigenlijk had ik de presentatie van n lied door Raymzter en Femke Halsema wel willen zien, maar t beviel me helemaal niet, ik weet niet zo goed hoe dat kwam, het was op de elfde verdieping met n prachtig uitzicht over t IJ, maar t geluid was slecht en het bier was duur, we zijn na zon drie kwartier weer weggegaan, wel fijn gewandeld, het was zon 30 graden.

En dan ben ik nog naar de Amsterdamse Boekenmarkt geweest, n meisje gezien dat ik al 15 jaar niet had gezien, die ook duits studeerde, ze vertelde dat ze het goed naar haar zin had bij n uitgeverij, hele leuke collegas en Boeken! Boeken, je kent me! ...,... drie verschillende tshirts gekocht met n tekening erop van Joost Veerkamp met n dame die n boek leest, in typisch jaren 50 stijl, toen vast ook heel sexy,...,... en de debuutroman van Carrie, de columniste, Blijf nog even, dezelfde avond bijna in een ruk uitgelezen, prachtig boek, helder en zonder omzwaaiingen vertelt ze over de ziekte en dood van haar vader en haar herinneringen van veel eerder, ook haar belevenissen bij het JongerenAdviesCentrum in Rotterdam, waar ze heeft gewerkt, er gebeurt van alles in dit boek.
Soms zit ik nu te denken, wat als, wat als ik wel weggelopen was van huis, en niet meteen door de politie weer thuisgebracht werd, waar ik toen van overtuigd was, maar ook bij het JAC terechtgekomen was? Wat dan, als ik vroeg weggelopen was, zou Carrie er nog niet gewerkt hebben, als ik op mn 16e weggelopen was, was ik vast n stille aanbidder geworden (of niet zo stil). Maar ja, de wereld van de jeugdzorg werd toen ook al overspoeld met drugs, en in die tijd had ik nog iets van je moet alles proberen,... ik zou mn school wellicht niet afgemaakt hebben, niet naar Amsterdam zijn verhuisd, mn toenmalige vriendin niet hebben ontmoet, en dan weet ik niks meer te bedenken over hoe mn leven dan zou zijn verlopen, grote kans dat ik dan voor mn 25e dood was, en dan, wellicht was ik ook dan psychotisch geworden en was ik in Delta opgenomen,...

Hier n berichtje uit de Intermediair van 22 juni 06, waar ik op werd gewezen door diezelfde vriend,...

Twijfel aan erfelijkheid schizofrenie
Schizofrenie door trauma
Geweld en seksueel misbruik in de kindertijd zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van schizofrenie. Dat beweerden Engelse en Nieuw Zeelandse wetenschappers vorige week op een schizofreniecongres in Madrid, Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen de heersende opvatting dat schizofrenie een hersenziekte is met een sterk erfelijke component.
De wetenschappers baseren hun opvatting op een meta-analyse van de ruim 33 duizend studies naar schizofrenie die tussen 1961 en 2000 wereldwijd gedaan zijn. Volgens hen wordt daarbij duidelijk dat schizofreniepatienten in tweederde van de gevallen fysiek of seksueel misbruikt zijn in de kindertijd. Sommige symptomen zijn zelfs voor bijna honderd procent gerelateerd aan jeugdtraumas.
Zelf menen de Britse en Nieuw Zeelandse wetenschappers dat hun analyse een -aardbeving- zal veroorzaken in de psychiatrie, die erg biologisch georienteerd is. Dat is echter wat veel eer; er zijn de laatste jaren al meer onderzoeken gepubliceerd die het primaat van genen bij het ontstaan van schizofrenie ter discussie stellen. Zo bleek anderhalf jaar geleden uit een studie onder Haagse schizofrenen dat tweedegeneratie Marokkanen in Nederland elf keer vaker schizofreen zijn dan het Nederlandse gemiddelde. En dat terwijl in Marokko net zo veel mensen aan schizofrenie lijden als in West Europa, namelijk een procent van de bevolking.
De Britse en Nieuw Zeelandse wetenschappers hekelen de eenzijdige behandeling van schizofrenie met medicijnen en pleiten voor meer ruimte voor psychologische therapieen.

Zo, dus ik ben niet de enige die er zo over denkt!

26 09 06

06 12 06

Een paar dagen geleden was ik tweeeneenhalf jaar buiten de inrichting. Dat is sinds 1985 maar een keer voorgekomen, de vorige keer hield ik het twee jaar en zeven maanden uit. Ik denk dat ik t wil vieren als ik twee jaar en acht maanden buiten de inrichting ben, met wat vrienden, gewoon een gezellige avond,...

Een aangename verrassing was wel toen ik ging kijken in n duitse boekhandel dat ze daar duitse boeken voor de duitse prijs hebben, een Taschenbuch is meestal 8 euro, dus nu ben ik al vier keer erheen geweest en heb 5 Heinrich Boells gekocht, meest zwaarmoedige verhalen over de oorlog, vooral over eenvoudige soldaten. die het ook allemaal niet kunnen helpen, ik las al dat deze lectuur beter is dan alle theorie over oorlogen, er spreekt alleen zinloosheid uit. Eigenlijk was ik al veel eerder van plan alles van Boell te lezen, maar dat deed ik toen niet omdat hij toen stierf, ik dacht dat er n hype rond hem zou ontstaan en op een of andere manier had ik geen zin om boeken te lezen van iemand die net gestorven was, alsof je dan daarmee te laat bent.
Wel, het is n boekhandel, maar de enige die gespecialiseerd is in duitse literatuur in Nederland, die Weisse Rose, www.weisserosebuch.com, dus misschien is t ook wel idealistisch genoeg om reclame voor te mogen maken, tenslotte doen ze ook veel aan voorlichting over de tweede wereldoorlog, vooral over het verzet en emigranten,... ik vroeg of ze een tip hadden en heb toen Sven Regener, Herr Lehmann gekocht, dat is wel een heel mooi boek. Ik moest vaak lachen, over de absurditeiten van het gewone leven, er wordt verteld over een jongen die in 1989 dertig wordt en we volgen zijn gedachten en de opeenvolging van gebeurtenissen en zijn gedachten is echt n soort slapstick,... (ik denk dat de hoofdpersoon n Vollneurotiker is, en dat ik net zon neuroot ben),... En niet alleen is het verschrikkelijk grappig, er wordt ook n verhaal in verteld. Ook het vervolg erop, Neue Vahr Sued, heb ik gelezen, precies even goed als de eerste, of beter als je vindt dat t n moeilijkere kompositie is, er komen meer personen in voor. Toen ik er goed en wel in begonnen was, zou ik eigenlijk naar mn moeder, maar dat heb ik toen uitgesteld en haar opgebeld en gezegd dat ik midden in n boek zat.
De auteur, Sven Regener, had ik nog nooit van gehoord, hij is zanger en trompetspeler in Element of Crime, ook al nog nooit van gehoord, maar n vriend vertelde dat hij die band vroeger best vaak luisterde, punk,... ik vind het wel grappig dat hij uit hetzelfde jaar is als ik,...

En dan, het moest er natuurlijk n keer van komen, had ik van Peter Lehmann, van het Antipsychiatrieverlag, eindelijk Der chemische Knebel gekocht. het wordt antipsychiatrie genoemd, maar eigenlijk citeert Peter overal uit vakliteratuur, dus zou het gewoon psychiatrie moeten zijn, maar hij bericht over de schokkende 'bij'werkingen van antipsychotica, en dat levert dan wel een zwartboek op.
Hij begint met wat geschiedenis en hoewel hij dat niet met zoveel woorden zegt, wordt toch wel duidelijk dat psychiaters tijdens de nazis als meelopers worden gezien, maar dat het er eigenlijk op neer komt dat beroemdheden als Bleuler en Kraepelin en eigenlijk zo ongeveer de hele psychiatrische wereld van toen met hun Erbguttheorieen en sterilisaties eigenlijk de weg voorbereid hebben voor de nazis.
Wel, ik ben nog niet eens op de helft van het boek, maar na beschrijvingen van electroshock en lobotomie, die de patienten veranderen in volgzame zombies, gaat het dus over antipsychotica. Niet alleen kun je eraan sterven, wat bijna regelmatig voorkwam, als er volgens mij extreem hoge doseringen werden gegeven,... het effekt is dat sommige hersencellen afsterven, wat gepaard gaat met afwijkingen in de hersenbouw en ook met n vermindering van de hersengrootte,... en ook dat de epifyse lamgelegd wordt, dat is het orgaan in de hersenen dat vele hormonen regelt en ook zorgt voor geslachtshormonen.
Ik ga het boek natuurlijk wel verder lezen, dan schrijf ik er wellicht meer over, wat ik opmerkelijk vond is dat er ook in staat dat n psychiater n antipsychoticum bij haarzelf uitprobeerde en zij zei dat ze er doodsangsten van kreeg,...(!),...(en dat terwijl ze wist wat ze deed).
In elk geval heeft het mij gesterkt in mn beslissing dat ik niet altijd zon medicijn wil hebben, wat mn psychiater en de casemanager zeggen, niet alleen ben ik veel moe en slaperig, ik denk ook dat ik zonder n medicijn beter go speel,... alles lijkt langzamer te gaan, in der Knebel staat dat de stofwisseling van de hersenen drie keer zo langzaam wordt,... en ja, het zal wel, dat ik dan ook vaker psychotisch word, maar zo rustig als nu is te rustig.

En dan, ik kende haar natuurlijk van de radio en de clips, iedereen ter wereld kent haar wel, maar nu dan ben ik op haar site geweest en heb eens wat beter geluisterd naar de muziek en naar wat ze eigenlijk zingt, ik had haar al n keer getekend, met helemaal naar links kijkende ogen, omdat ik n keer gelezen had dat ouderwetse psychologen daar iets crimineels in zagen, als je helemaal naar een kant kunt kijken met je ogen, naar een foto uit de Blond Ambition tour, ja je raadt het al, het is Madonna die ik hier bedoel. En ik vind het leuk en goed, die muziek, ik ben best fan van Madonna. Als ik naar haar luister ga ik dromen dat ik samen met n meisje ben die al heel lang fan van Madonna is en zinnige dingen zegt, gezellig is, en sexy en feministisch natuurlijk! Tell me love isnt true, its just something that we do,... En Madonna zingt ook al dat ze niet religieus is (dat zouden meer mensen moeten doen!) Wel, ik draai nu dus best vaak Madonna, en het maakt me vrolijk, ik heb wel de indruk dat ze in de loop der tijd steeds beter is geworden, maar misschien toch best stom dat ik me niet eerder in haar muziek heb verdiept?

06 12 06


15 01 07

Ik had weer een paar tekstjes geschreven en voorgedragen, het is Nieuw Amsterdams Team (NAT) c4 geworden,...

En ja heb je het ook gehoord, in haar kersttoespraak had koningin Beatrix het over het recht op vrije meningsuiting en ze zei dat dat belangrijk was voor de democratie en dan voegt ze eraan toe, dat het recht op belediging niet bestaat, de halve gare, is ze nu ook al van de SGP, altijd als je de waarheid zegt beledig je alle gelovigen, want als je gelooft ben je dom, als je gelooft ben je dom, en dat is n belediging, de waarheid is altijd n belediging!
En wel, Trixie had je dat zelf bedacht of heeft Balkie je voorgezegd, ja Bea de beo van Balkie, Bea, beo van Balkie!
En dan zijn er mensen die gewoon vloeken erger vinden dan geweld, ook dan al voelen zij zich aangetast in hun waardigheid, en dan wensen ze mij de hel toe, wat n bedreiging is en dan zou ik niet mogen vloeken, godverdomme, ja en dan moet ik van de koningin laf zijn en dan zegt ze dat dat van beschaving getuigt, alleen maar omdat godverdomme de gelovigen in de meerderheid zijn, en weet je wel, Bea, beo van Balkie, dat de Europese Raad in 1975 heeft uitgesproken dat bij het recht van vrije meningsuiting iedereen het recht heeft om te beledigen, dus Bea, beo van Balkie, je bent anticonstitutioneel, halvegare, en ja, als je mij aanklaagt omdat ik je beledig, Bea, beo van Balkie, dan verlies je het, want je loog dus eigenlijk in je kersttoespraak, ja je loog, je zei dat ik niet het recht heb om te beledigen en ik heb het Europese Hof naast me staan, papegaaien, papegaaien, papegaaien, Bea, beo van Balkie, Bea, beo van Balkie!
Bea ben je nou zo stom of kan je het niet, gebruik je hersens, gebruik je hersens, praat niet altijd Balkie na, Bea, beo van Balkie!
En ja, als je je mening zegt moet je n weerwoord verwachten, maar kijk eens naar hoe vaak ik wel niet beledigd werd, en dan niet alleen door psychiaters maar ook door rechters en op mijn IBS staat de handtekening van de burgemeester, dat ik voor mn eigen bestwil opgesloten moet worden en dat alles wat ik zeg waanideeen zijn en ik platgespoten moet worden, kijk dat zijn nog eens beledigingen, het lijkt hier wel de heksenvervolgingen, en wij vloeken, wij vloeken, wij vloeken zo hard en dan komt de politie en die hebben het over de openbare orde en dan word je opgesloten, eigenlijk allemaal de schuld van die verdomde SGPers, allemaal volgens de bijbel, allemaal geestuitdrijven, godverdomme, godverdomme, hoe ouderwets kan je zijn, dat boek van 2000 jaar oud, met al die onzin, en er staat echt wel, smeedt jellie zwaarden om tot ploegscharen, maar ja, heksen zijn door de duivel bezeten en ja ik ga de rechterlijke macht beledigen en dan kom ik in de gevangenis, je mag nooit een rechter beledigen en dat doe ik, ze zijn domme collaborateurs met die SGPers, domme collaborateurs, ja collaborateurs, dat stelletje rechters!
De straf van godverdomme,...

Hey en dan hier Mister Tsunami! Hey Mister Tsunami is dat nou echt die krullen of heb je het laten watergolfen? Hey Mister Tsunami je bent zo blond als je je blank voelt! Hey Mister Tsunami, wie is je kapper?

15 01 07

terug naar het begin van deze pagina: begin
naar vervolg 4: vervolg 4

terug naar vervolg 1: vervolg 1
terug naar vervolg 2: vervolg 2
terug naar vier verhaaltjes: vier verhaaltjes
terug naar de hoofdpagina (also for music links):
http://www.geocities.com/uva800196/ of
http://members.chello.nl/w.maljaars/